Lidé nemají dostatek informací, a proto odmítají TTIP. Americká ministryně má jasno

26.04.2016 22:03

Americká ministryně pro obchod Penny Pritzker poskytla u příležitosti své návštěvy mezinárodního veletrhu v Hannoveru rozhovor německému týdeníku Spiegel. Hlavním tématem byla Transatlantická obchodní dohoda (TTIP).

Lidé nemají dostatek informací, a proto odmítají TTIP. Americká ministryně má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti geneticky modifikovaným potravinám ,firmě Monsanto a TTIP

Ministryně reaguje v úvodu na slova vicepremiéra Sigmara Gabriela, který nedávno vyjádřil pochybnosti, jestli si vůbec Obamova administrativa přeje Transatlantickou dohodu podepsat. „My rozhodně TTIP podepsat chceme a nejlépe ještě v tomto roce. Dohoda představuje geostrategický nástroj pro posílení transatlantických vazeb mezi oběma subjekty, jež sdílí stejné hodnoty. USA a EU tak budou moci společně nastavit pravidla pro fungování obchodu ve 21. století,“ argumentovala Pritzker.

„Můžeme tak dosáhnout toho, že bude globální ekonomika plně podporovat svobodnou a férovou hospodářskou soutěž,“ dodala americká ministryně obchodu a připustila, že dohoda posílí postavení na trhu nadnárodních korporací. „Samozřejmě, že tomu tak bude. Máme problém s tím, že ve Spojených státech a Evropské unii existuje asi 50 milionů malých a středních podniků, ale pouze 260 000 z nich se zapojilo do vzájemného obchodu mezi oběma kontinenty,“ zmínila Pritzker.

Americká a německá vláda podepsání TTIP jednoznačně podporují, ale obyvatelé obou zemí jsou proti. Podle aktuálního průzkumu se těší Transatlantická obchodní dohoda podpoře 17 % Němců a 18 % Američanů. Přímo v Hannoveru proti jejímu podepsání o víkendu protestovaly desítky tisíc lidí. Americká ministryně konstatovala, že hlavní důvod spočívá v nedostatečné informovanosti lidí. „Musíme lidi vzdělávat a přesvědčit je o výhodách TTIP, která v sobě zahrnuje spoustu příležitostí.“

Pritzker připouští, že německá i americká vláda mohly v souvislosti s propagací TTIP udělat mnohem víc. „Je na obou vládách i zástupcích průmyslu, aby vše dokázali veřejnosti řádně vysvětlit. V tomto ohledu jsme zatím neodvedli příliš dobrou práci,“ konstatovala ministryně, která ovšem na druhou stranu odmítá, že by dosavadní vyjednávání postrádalo transparentnost, jak poukazuje mnoho kritiků TTIP. 

„Ve Spojených státech jsme vše konzultovali s Kongresem, kde sedí volení zástupci lidu. Členové Kongresu dostanou k dispozici každý dokument před tím, než jej předložíme druhé straně. Součástí poradního výboru je navíc téměř 600 osob, včetně zástupců podniků, odborů, ekologických organizací atd.,“ argumentovala americká ministryně obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…