Lidovci si na jihu Moravy myslí na hejtmana. ANO může ostrouhat

09.10.2016 11:03

V jihomoravském kraji volby jasně vyhrálo hnutí ANO. Dosavadní Michal Hašek skončil se svou ČSSD až třetí v pořadí. Porazili ho i lidovci. Podle serveru Novinky.cz se ovšem zdá, že by se v tomto regionu mohl zopakovat scénář z Královéhradeckého kraje, kde vznikla koalice v duchu hesla: všichni proti ANO.

Lidovci si na jihu Moravy myslí na hejtmana. ANO může ostrouhat
Foto: brno.me
Popisek: Park Lužánky

Jihomoravské zastupitelstvo čítá 65 členů. 15 křesel po posledních krajských volbách obsadí hnutí ANO, jenže k dosažení většiny bude potřebovat ještě nejméně dva koaliční partnery. Druzí lidovci mají 11 mandátů a třetí ČSSD je na tom stejně. Tyto tři strany by z matematického hlediska získaly většinu a mohly by vládnout se 37 členy koalice. Z volebního týmu lidovců však zaznívají hlasy, že jen málokdo v regionu si umí v pozici hejtmana představit lídra ANO Bohumila Šímka.

„Neměl by to být problém, abychom ho postavili my, a hodně tomu nasvědčuje. I přes to, že úspěch ANO respektujeme, dokáže si na tomto postu Bohumila Šimka představit jen málokdo,“ tvrdil jeden ze členů volebního štábu KDU-ČSL serveru Novinky.cz.

Celý článek najdete zde.

Pokud by hnutí ANO trvalo na tom, že bude mít hejtmana, koalici by zřejmě skládalo jen obtížně. Snadné to však nebudou mít ani oponenti babišovců, protože do krajského zastupitelstva pronikla celá řada subjektů. Kromě prvních tří stran i čtvrtí komunisté se sedmi mandáty, ODS se šesti mandáty, TOP 09 v koalici se Žít Brno se čtyřmi mandáty, totéž platí o Starostech pro jižní Moravu a koalici SPD Tomia Okamury s SPO senátora Jana Veleby. Tři posty připadly koalici Pirátů a zelených. K těmto číslům se dostaneme po přepočtu získaných hlasů na mandáty.

Sečteno a podtrženo, může existovat i koalice bez účasti hnutí ANO, složená např. z lidovců, sociálních demokratů, ODS, TOP 09, Žít Brno a Starostů. Tato koalice by měla většinu 35 hlasů, jenže by byla složená z pěti členů a je otázka, jak dlouho by vydržela.

„Pokud nebudou jiné problémy, naše spojení s ČSSD, ODS, Starosty pro jižní Moravu a koalicí SPD a SPO nám postačí na vytvoření většiny. Bylo by to dohromady 36 mandátů, a ANO by tak skončilo v opozici,“ vypočítal zdroj z volebního štábu lidovců další možnou koalici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…