Lídři světové ekonomiky v roce 2050 podle předpovědi: Brazílie, Rusko, Indie, Čína

01.02.2014 16:26

Podle předpovědí společnosti PwC budou světové ekonomice v roce 2050 dominovat v první desítce země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína). Spojené státy poklesnou z dnešní první pozice na třetí. Rusko, Mexiko a Indonésie přeskočí Německo a Velkou Británii, což budou jediné dvě evropské země, které se vůbec v první desítce udrží.

Lídři světové ekonomiky v roce 2050 podle předpovědi: Brazílie, Rusko, Indie, Čína
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Na otázky, jaká je perspektiva Evropy jako celku a jaké místo bude patřit České republice, odpovídá ve svém článku pro portál Ekonomika.cz náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Martin Tlapa.

Hospodářská politika státu musí podporovat růst

„Protekcionismus ovládá světové trhy a levná pracovní síla z průmyslu je nahrazována levnou silou kvalitních mozků z Číny, Ruska, Indie, tedy zemí, jež společně ‚vyprodukují‘ 14 milionů ambiciózních, motivovaných a pracovitých absolventů univerzit ročně,“ upozorňuje Tlapa. Ztráta pozic Evropy a její pokles v žebříčcích konkurenceschopnosti se podle Tlapy pro diskusi o naší budoucnosti musejí stát klíčovým tématem. Domnívá se totiž, že je bláhové věřit v zachování sociálních standardů Evropy, když Unie neobstojí v parametrech ekonomického výkonu světa.

Zdůrazňuje, že je proto čas pro dlouhodobou hospodářskou politiku státu, která podpoří prostředí pro růst produktivity v nejširším slova smyslu, podnikatelské prostředí, které uvolní kreativitu firem při jejich hledání přidané hodnoty svých řešení a přiláká kapitál investujícího do naší schopnosti inovovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…