MPSV chystá novelu vyhlášky. Sociální péče kvůli ní může zdražit

24.11.2013 18:49

Novela vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí počítá s nepříliš sociálně citlivým krokem. Tím je zvýšení současné maximální výše úhrad pro klienty poskytovatelů sociálních služeb. Týkat by se to mělo podle serveru Aktuálně.cz celého spektra služeb, od ubytování v domovech pro seniory až po praní prádla v azylových domech.

MPSV chystá novelu vyhlášky. Sociální péče kvůli ní může zdražit
Foto: archiv FK
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Účelnost připravované novely je podle serveru Aktuálně.cz, který přináší podrobnější informace, sporná a ukazuje, jaké priority má úřad ministra v demisi Františka Koníčka. Ministerstvo svůj krok obhajuje zvyšováním nákladů, navrhované opatření by mělo umožnit poskytovatelům sociálních služeb sjednávání individuálních úhrad tak, aby lépe odpovídaly skutečně vynaloženým nákladům.

Podle výpočtů Aktuálně.cz by to znamenalo navýšení finančního zatížení sociální péče v řádech stokorun měsíčně. Například za ubytování v domově důchodců by mohlo být jeho obyvatelům účtováno místo současných 200 korun za den o desetikorunu denně víc, tedy 210 korun. Podobně by se měla zvýšit i cena stravování nebo třeba realizace velkého nákupu.

Zadlužování prý nehrozí

Ministerstvo si ale nepřipouští, že by zvyšování cen mohlo znamenat zatížení pro klienty těchto služeb nebo dokonce jejich případné zadlužování. "K zadlužení uživatelů sociálních služeb by nemělo docházet - uživatel uzavírá s registrovaným poskytovatelem sociální služby smlouvu o poskytování sociální služby, ve které je uvedená výše úhrady. V případě, že by maximální výše úhrady překračovala finanční možnosti uživatele, posuzuje poskytovatel celkovou příjmovou situaci uživatele a má možnost přiměřeně úhradu snížit," uvedla Miluše Trefancová z tiskového oddělení ministerstva.

Dalším z argumentů resortu pro navýšení limitů je také navýšení příjmů uživatelů cestou valorizace důchodů v letech 2013 až 2014. Zároveň by navýšení limitů mělo otevřít dveře finanční spoluúčasti rodinných příslušníků. Pojistku pro klienty poskytovatelů sociálních služeb by pak měla tvořit záruka minimálního zůstatku z příjmů klienta, který ve většině případů činí 15 procent.

Novela vyhlášky počítá také s úpravou činnosti inspekce sociálních služeb, která kontroluje plnění zákonných povinností a standardů kvality. Cílem je chránit klienty tak, aby jim byla poskytována podpora "šitá na míru" a v důstojných podmínkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…