Mají úředníci hradit škodu, kterou způsobí? Ožehavé téma rozdělilo sněmovnu

09.04.2014 16:48

Poslanci z ústavně právního výboru se dnes přeli o novelu TOP 09 a Starostů, podle níž by stát musel vymáhat po úřednících škodu, kterou mu způsobili nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným postupem. Kritici se obávají například toho, že se úředníci budou bát rozhodovat. Výbor nakonec projednávání normy na týden přerušil, čekají se pozměňovací návrhy.

Mají úředníci hradit škodu, kterou způsobí? Ožehavé téma rozdělilo sněmovnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Březnové zasedání poslanecké sněmovny

Zatímco zastánci normy argumentují zvýšením odpovědnosti úředníků, oponenti varují před možností tzv. šalamounského rozhodování úředníků. Může způsobit ještě větší škodu, uvedl Radek Vondráček (ANO). Občanský demokrat Marek Benda (ODS) varoval před tím, že úředníci se budou snažit přenášet rozhodnutí na někoho jiného ve větší míře než nyní a jeho stranický kolega Pavel Blažek před rozšířením možnosti šikanování úředníků.

Novela má změnit současnou praxi, kdy stát škodu vymáhat může, ale nemusí. Podle tvůrců předlohy k tomu až na výjimky nepřistupuje. Proto chtějí výslovně stanovit, že takový postup bude povinný v případech, kdy stát musí lidem újmu způsobenou pochybením úředníka zaplatit.

Škodu by stát nemusel podle normy vymáhat například v případě, že na věc, o které úředník rozhodl, existovaly odlišné právní názory. Vondráček avizoval, že navrhne rozšířit výjimky o sociální důvody.

Novela má také z jednoho na tři roky prodloužit lhůtu, v níž může stát vůči chybujícímu úředníkovi náhradu škody uplatnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…