Máme naštvaný ohlas Andreje Babiše na to, co si o sobě dnes přečetl od známého novináře

18.08.2014 18:49

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se rázně ohradil vůči kritice známého amerického novináře Erika Besta, který šéfa české státní kasy podezírá z toho, že zkouší na veřejnost triky. Babiš se vůči kritice ohradil a vzkazuje novináři, že Českou republiku nezadlužuje. Zároveň mu doporučil, aby informoval čtenáře správně.

Máme naštvaný ohlas Andreje Babiše na to, co si o sobě dnes přečetl od známého novináře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí

Známý novinář Erik Best se ve svém nejnovějším příspěvku na blogu The Final Word zamýšlí nad prezentací ekonomických výsledků a prognóz hospodaření České republiky vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem. Politik údajně zapomíná, jak být byznysmenem. I to napsal Erik Best ve svém pravidelném blogu, kde se věnuje politickým a ekonomickým tématům, která hýbou Českem.

Best na blogu připomíná slova ministra financí z června tohoto roku, kdy Babiš oznámil, že příští rok bude rozpočtový schodek 100 miliard korun, ale zadlužení státu se nezvedne. Novinář glosoval jeho slova s pobavením, vyplývajícím už z titulku „Jak si Babiš půjčuje víc a dluží přitom méně".

Celý text Erika Besta si přečtěte ZDE

Best poukazuje na to, že veřejnost jen stěží chápe, jak by toho docílil. „Využil by nějaký šikovný finanční derivát, do kterého by část dluhu zabalil a s přirážkou ji odprodal lehkověrným investorům?“ ptá se publicista.

Řešení tohoto hlavolamu prý odhalil Babiš v sobotním Právu, a je vskutku kouzelné. „Deficit podle něj letos bude 90 miliard Kč a příští rok 100 miliard Kč, ale veřejný dluh jako procento HDP se sníží na 40,3 % (teď dosahuje 47,13 %, podle dluhového počítadla Aleše Michla), protože HDP vzroste," cituje z rozhovoru. Podle Besta se jedná skutečně o „trik", hraní s mlhavým ukazatelem hospodářské kondice. Stát si půjčí více, ale bude to vypadat lépe. 

„Jde o standardní klam keynesiánských politiků, ale při jednání o bankovní půjčce nějaké firmě by neobstál. Politik Babiš zapomíná, jak být byznysmenem,“ uzavřel Best.

Babiš se ohradil: Stát nezadlužujeme

Vůči spekulaci novináře se ale Andrej Babiš rázně ohradil. Eriku Bestovi zaslal reakci, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici. V ní své údajné „čarování" vysvětloval. „Dluh České republiky k 31. 12. 2013 činil 1683 miliard korun. To je první údaj. Druhý je, že dluh České republiky k 31. 12. 2015 bude činit maximálně stejných 1683 miliard korun," uvedl čísla, podle kterých je obvinění ze zadlužování státu lží amerického novináře.

Zároveň také odmítl, že by v prezentaci ekonomických výsledků vůči veřejnosti používal triky. Proto i na další Bestovy výhrady odpověděl čísly. „Zároveň v roce 2014 bude deficit 90 miliard a v roce 2015 100 miliard. Jak je to možné? To jsou miliardy, které na účtech ČNB ležely a nikdo s nimi nepracoval,“ vysvětloval Babiš podstatu svého úspěchu.

„My s nimi teď pracujeme, tudíž je lépe využijeme. Už jsme dokonce za prvních sedm měsíců vydělali 147 milionů korun. Dluh, i když bude deficit, zůstane stejný. Tím, že se navýší HDP, tak poměrově dluh klesne ze 43 na 40 procent. To je celé kouzlo a nejde o žádný trik," zakončil svůj výklad ministr. ParlamentníListy.cz pak informoval, že Besta vyzval, aby svá tvrzení opravil. „Doufám, že jste to pochopil, informujte vaše čtenáře správně," vzkázal nakonec novináři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …