Manažer Sitta upozornil na tunelování v DPP. Nyní se potýká s trestním oznámením

11.12.2013 15:26

Manažer Vladimír Sitta před třemi lety pomohl k odhalení tunelu v pražském dopravním podniku. 17 haléřů mělo z každé jízdenky putovat přes Karibik na účty Ivo Rittiga. Teď se ovšem situace obrátila a policie vyšetřuje kvůli tunelování právě Sittu. Napsal server iHNed.cz.

Manažer Sitta upozornil na tunelování v DPP. Nyní se potýká s trestním oznámením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

V lednu 2010 donesl Vladimír Sitta dokumenty na protikorupční policii. Mělo se jednat o důkazy, že jeho společník z rodinné papírny Neograph přes firmu tuneluje DPP a je napojen na podnikatele Rittiga. Jednalo se o známých 17 haléřů, které se vyváděly z každé prodané jízdenky.

Z tunelování byl obviněn Sitta spolu s jeho otcem

Policie ovšem zatím nic nevyšetřila a vše se otočilo proti Sittovi. Ten tvrdí, že chtěl firmu, kterou založil jeho otec a děda, očistit.

Jeho společník Jan Janků ovšem přesvědčil soud, že firmě ve skutečnosti škodil Sitta. Rázem mu byl odepřen přístup do továrny a k potřebným důkazům. Kvůli trestnímu oznámení pak byli obviněni Sitta s otcem z tunelování Neographu přes fiktivní faktury.

„Celé je to nesmysl a snaha mě jako hlavního svědka zdiskreditovat, protože Jan Janků už je sám v kauze obviněn spolu s bývalým šéfem dopravního podniku Martinem Dvořákem,“ řekl pro server iHNed.cz Vladimír Sitta mladší.

Sittu ocenil Nadační fond proti korupci. Peníze budou využity na obhajobu před soudem

Ten od Nadačního fondu proti korupci obdržel 264 tisíc korun jako ocenění za odvahu při rozkrývání kauzy. Peníze chce Sitta využít na obranu proti svému obvinění. Sitta se dnes živí jako government specialista u americké technologické společnosti.

Soud uvěřil jednostrannému tvrzení Jana Janků, aniž by si cokoli ověřoval

„Nabízím služby a řešení státnímu sektoru. Ovšem tak, aby kolem toho nebyly žádné pochybnosti a vše bylo maximálně transparentní,“ vysvětlil.

Své obvinění chápe jako velkou křivdu ze strany státu. "Soud uvěřil jednostrannému tvrzení padesátiprocentního akcionáře, aniž by si cokoliv ověřoval. Nanominoval do představenstva lidi kolem pana Janků a ti se dostali ke všem důkazům. To dodnes nechápu a cítím jako velkou křivdu," prohlásil pro iHNed.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…