Mariánský sloup na Staroměstském náměstí nebude. A Matěj Stropnický se královsky baví

15.09.2017 10:22

Mariánský sloup se na Staroměstském náměstí obnovovat nebude. Rozhodlo tak pražské zastupitelstvo, které vedení města zakázalo dělat jakékoliv kroky k jeho obnovení. Předseda Zelených a jedna z nejvýraznějších tváří metropolitního zastupitelského sboru Matěj Stropnický to na sociální síti komentoval ironickou glosou.

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí nebude. A Matěj Stropnický se královsky baví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání zastupitelstva Hlavního města Prahy. Na programu byly například zakázky na účetní systém města za stovky milionů korun nebo smlouva o budoucím pronájmu fotbalového stadionu Ďolíček

Na půdě zastupitelstva byl sveden boj o obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Mariánský sloup byl vztyčen v roce 1652 jako poděkování Panně Marii za to, že se Praha za třicetileté války ubránila útoku Švédů.

Po vyhlášení svobodné Československé republiky byl sloup stržen jako jeden ze symbolů starého mocnářství. Strhli ho obyvatelé Žižkova.

Takřka po sto letech se objevila iniciativa k jeho obnovení. Snahu, která se podle jejích tvůrců jevila jako velmi nadějná, ovšem ve čtvrtek definitivně utnulo pražské zastupitelstvo. Nejvýstižněji se k jeho rozhodnutí na sociální síti vyjádřil člen zastupitelstva a bývalý náměstek primátorky Matěj Stropnický.

„T. G. Masarykovi k dnešnímu 80. výročí úmrtí: pražské zastupitelstvo z iniciativy stovek občanů na návrh můj a dalších po 28 letech konečně rozhodlo, ODMÍTLO návrat tzv. Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí a uložilo vedení města vypovědět všechny smlouvy, které k jeho obnovení byly v minulosti uzavřeny. Ještě P.S.: Na Žižkováky má tahle stavba prostě smůlu,“ napsal Stropnický na sociální síti Facebook.

Žižkovský předseda Zelených tak vzpomněl na bájného anarchistu ze stejné pražské čtvrti – Frantu Sauera, který v roce 1918 vedl dav, který původní sloup strhl. Původně bylo vše prezentováno jako okamžitý nápad, později přiznal, že celou akci plánoval dopředu. Využil k tomu protikatolický průvod, který procházel městem z piety připomínající výročí bitvy na Bílé hoře. Zajistil i to, aby hasiči ze Žižkova dali k dispozici potřebné vybavení.

„Dnes řeční k lidu kdekdo. Za Rakouska byl zalezlý někde za pecí, bál se jen trochu nahlas promluvit, a dnes mluví, řve od rána do večera. Kdyby ti lidé, jak tu jsou, porazili tenhle sloup hanby, nebylo by to sice pražádné hrdinství, ale aspoň jakýsi čin, jistě větší než začmárávání německých firem,“ citoval jeho pozdější vzpomínky magazín Týden, když se před devíti lety připomínalo kulaté výročí demolice.

14. září 2017 skutečně uplynulo 80 let od úmrtí prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…