Marihuana pro léčebné účely? Vláda si to ještě promyslí

29.02.2012 16:38

Vláda se postavila neutrálně k poslanecké novele, která má umožnit využívání marihuany k léčebným nebo vědeckým účelům. Podle předběžného stanoviska se přitom kabinet chtěl k návrhu postavit negativně. Svůj názor změnil kvůli situaci těžce nemocných lidí, řekla na tiskové konferenci po jednání vlády místopředsedkyně Karolína Peake (VV).

Marihuana pro léčebné účely? Vláda si to ještě promyslí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

"Vláda si uvědomuje tíživou situaci, ve které je celá řada těžce nemocných," řekla novinářům Peake. Kabinet podle ní vzal v úvahu možnost využití konopí pro léčebné účely. "Podporujeme další pokračování legislativního procesu v tomto směru," dodala Peake. Ministerstvo zdravotnictví podle ní již spolupracuje s poslanci, kteří novelu předložili.

Pokud by předloha vstoupila v platnost, umožnila by dovoz marihuany do České republiky. Do lékáren by měli konopí dodávat licencovaní výrobci a pěstitelé vybraní v soutěži, droga by měla být na elektronický lékařský předpis.

Problematické licence

Kabinet ve dříve zveřejněném stanovisku vyjádřil pochyby o procesu udělování pětiletých licencí; navržený postup je prý takový, že žadatelé by museli mít už předem veškeré vybavení a mohla by to být zbytečná investice, pokud by nebyli vybráni. Je také údajně otázkou, zda by se pěstitelům investice za pět let vrátila. Licence by měly navíc být udíleny podle názoru kabinetu ve správním řízení.

Postoj ministrů je pro sněmovnu pouze doporučující. O novele rozhodnou zákonodárci. Jedna z předkladatelek, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), už dříve odhadla, že novela by mohla platit zhruba koncem léta.

Pravidla používání marihuany pro zmírnění příznaků rakoviny, roztroušené sklerózy i atopického ekzému připravila komise, v níž zasedali lékaři, farmaceuti, experti na protidrogovou problematiku, kriminalisti i zástupci ministerstev a parlamentu. Na regulích pracovali zhruba dva a půl měsíce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…