Marta Kubišová: Lidé dnes mají strach jako za Husáka

23.04.2015 18:54

K situaci v socialistickém Československu 70. let minulého století přirovnala současné české poměry zpěvačka Marta Kubišová v rozhovoru, který poskytla týdeníku Echo. Ukázku z něj přinesl web Echo 24. Ze strany Kubišové jde o pozoruhodná slova, protože sama měla kvůli svým politickým postojům v době tzv. normalizace zakázanou uměleckou činnost. Své v 60. letech slibně nastartované pěvecké kariéře se mohla věnovat až po dvacetileté nucené přestávce po sametové revoluci.

Marta Kubišová: Lidé dnes mají strach jako za Husáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Kubišová

„Dneska je to svým způsobem stejné, jako když Husák v roce 1970 vyhlásil normalizaci. Tam se taky lámaly ledy. U nás se ledy lámou každou chvíli, akorát už to dnes lidi nepociťují tak silně, poněvadž věci se dějí míň vyhroceně,“ uvedla Kubišová.

Celá ukázka rozhovoru s Martou Kubišovou je ZDE

A hned přidala příklad: „...třeba to, co udělali vám, kdy ty noviny najednou spadly pod pana Babiše, a pár si vás řeklo: To ne, tohle přestává být svobodná novinařina. Vždycky zůstanou ti, kdo se bojí o svůj plat a pozici, kterou si postupně vydobyli. Ale takový je život – a způsob uvažování lidí nepředěláte,“ posteskla si.

Kubišová těmito slovy narážela na redaktory webu Echo 24 a zmíněného týdeníku, kteří z velké části dříve působili v Lidových novinách a Mladé frontě Dnes. Z těchto tiskovin odešli poté, co jejich vydavatele odkoupil od německých majitelů Agrofert patřící současnému ministru financí Andreji Babišovi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…