Marvanová sepsala návrh změn ve fungování ČT. Hodlá ho tlačit přes Hermana a další lidovce

13.01.2014 22:01

Právnička Hana Marvanová byla na počátku devadesátých let jednou z političek, které hlasovali o zákonu o České televizi. Po dvaceti letech volá po jeho změnách. Serveru iHNed.cz řekla, že by se veřejnoprávní média měla vymanit z vlivu politiků. Veřejnost by měla získat převahu.

Marvanová sepsala návrh změn ve fungování ČT. Hodlá ho tlačit přes Hermana a další lidovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

„Zákon samotný by měl obsahovat určité pojistky toho, že média veřejné služby budou plnit své poslání. Musí tu být televize a potažmo i rozhlas, které jsou pod kontrolou veřejnosti. A tím hlavním úskalím je, že orgánem, který dohlíží na poslání médií veřejné služby, je rada volená sněmovnou... Byť formálně jsou členové voleni za různé spolky, ve skutečnosti jsou to nominanti stran. Praxe nasvědčuje tomu, že rada je poplatná zájmům politických stran nebo ekonomických a zájmových skupin za těmito stranami," říká Marvanová.

Podle někdejší političky by bylo dobré postupovat v tom směru, aby v Radě ČT seděli nominanti odborů, novinářů či filmařů, tak, aby v radě zaznívaly názory z co nejširšího spektra veřejnosti. Oslabit by se pak měla i vazba mezi radními a generálním ředitelem. Dnes mají radní většinu podkladů k jednání právě od ředitele.

Se svými návrhy se hodlá obrátit např. na příštího ministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL, aby její návrhy projednala vláda a prošly klasickým schvalovacím kolečkem. Svůj návrh chce předložit také předpokládané ministryni spravedlnosti Heleně Válkové. Poslanecký návrh by pak mohl podat např. zákonodárce Ivan Gabal (KDU-ČSL), který se s Marvanovou potkává v platformě „Vraťte nám stát“.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …