Máte názor, nebo si to myslíte, protože to včera říkal Michal Kubal? Známý vývojář vydal dráždivý text, poznáte se v něm?

21.03.2019 20:46

Daniel Vávra, herní vývojář, který stojí za bestsellery jako Kingdom Come: Deliverance nebo Mafia, na svém facebookovém profilu podává návod na rozpoznání kritického myšlení. Sám je toho názoru, že mnozí i přes svoji utkvělou představu vlastním názorem nedisponují. A to především ti, kteří o něm mluví nahlas.

Máte názor, nebo si to myslíte, protože to včera říkal Michal Kubal? Známý vývojář vydal dráždivý text, poznáte se v něm?
Foto: Facebook
Popisek: Daniel Vávra

Kritické myšlení, posuzování kvality informací, vlastní názor, to jsou častá témata. Daniel Vávra přichází s návodem, jak poznat, jestli kritickým názorem disponujete, nebo nikoliv. „Spousta lidí si dnes myslí, že má kritické myšlení, a má pocit, že vlastní něco, co by se dalo nazvat jako VLASTNÍ NÁZOR. Já si to o většině z nich nemyslím, obzvlášť o těch, kteří o tom mluví a slova ‚kritické myšlení‘ vyslovují nahlas,“ píše v úvodu Vávra a dodává, že připravil proto návod, jak poznat, že kritické myšlení nepatří mezi vaše silné stránky. Píše o sedmi bodech.

Anketa

Dostane se TOP 09 do příští Poslanecké sněmovny? Ať už sama, či v rámci předvolebního spojenectví?

5%
95%
hlasovalo: 11338 lidí

Za prvé je podle něho podstatné rozpoznat vlastní názor od mediálního. „Porovnejte svoje názory se ‚zpravodajstvím‘ v televizi. Pokud je názorový průnik vyšší než 70 %, tak žádné vlastní názory nemáte a řídí vás televizní vysílač ze Žižkova,“ píše Vávra.

Za druhé je potřeba zamyslet se nad zdrojem svých politických argumentů. „Po hádce o politice se zamyslete, jestli to, co jste říkali, je z vaší hlavy a došli jste k tomu aplikováním logiky na dostupná fakta, nebo to říkal včera ve zprávách Michal Kubal. Většina z vás zjistí, že b) je správně a nemá žádný vlastní názor,“ uvádí herní vývojář.

Třetím, neméně důležitým faktem je zdroj informací. „Když s někým diskutujete, používáte u toho data z Demagog.cz, která jste si nikde neověřovali, a nepochybujete o nich, přestože to nedává žádný smysl, protože Demagog přece nelže,“ dává podnět k zamyšlení.

Čtvrtým hlediskem je mainstreamový vliv. „Souhlasíte s většinou věcí, které prosazují mainstreamoví politici a globální korporace typu Google a Apple, protože jejich cílem je, aby byl svět lepším místem, a vy věříte, že správní rada v Applu, složená z asociálních miliardářů, autenticky chce jen naše dobro, a ne odrbat stát na daních a prodat vám předraženou sračku, která se vám den po záruce rozbije, zato vás bude od rána do večera fízlovat, protože vy, nikoliv iPhone, jste produkt, který Apple a Google prodávají,“ vyjmenovává dále.

Za páté přichází do hry cenzura. „Korporátní cenzura vynucovaná státem a vytlačování nekalých živlů (lidí, se kterými nesouhlasíte) z veřejného prostoru je správně, protože věci, se kterými nesouhlasíte, a kritika jsou nenávist a nenávist je potřeba zničit,“ píše Vávra.

Šestým bodem je obsah sociálních sítí a četnost skloňování politických jmen. „Prohlédněte si svou zeď na Facebooku. Pokud sestává primárně z příspěvků obsahujících slova Babiš, Zeman a Okamura, nejste na tom dobře,“ myslí si Vávra.

Za sedmé: „Pokud tam není nic jiného než Babiš, Zeman a Okamura, a takoví jsou dnes spíše pravidlem než výjimkou, měli byste se jít léčit,“ apeluje důrazně Vávra.

A jaký je závěr testu? „Pokud jste odpověděli na více než dvě otázky kladně, tak gratulujeme – jste certifikovaný idiot bez názoru,“ uzavírá razantně Vávra.

Pod příspěvkem se strhla vlna reakcí. Jedním z nich byl například Jan Kořista, který vyzdvihuje především trend nenávistných tendencí. „Hlavně bod číslo pět. Nenávist je supermódní slovo, které často znamená přesně jen jiný názor,“ přitakával ke statusu. Zajímavým komentářem pak reagoval také další z facebookových uživatelů. „Liberální demokracie v kostce,“ tak okomentoval Vávrův status Petr Kulhánek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…