Meteorologové očekávají déšť a vzestup hladiny na horní Vltavě

29.05.2014 10:54

Meteorologové dnes očekávají déšť a následný vzestup hladiny v povodí horní Vltavy. Na jihočeských řekách Černé, Malši a horním toku Lužnice předpokládají dosažení prvního povodňového stupně. Prvního stupně dosáhne zřejmě odpoledne i Vltava v Praze. V místech zasažených povodněmi naopak očekávají postupný pokles hladin, na třetím povodňovém stupni zatím zůstává jen dolní Klabava v Nové Huti na Rokycansku, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové očekávají déšť a vzestup hladiny na horní Vltavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský strážník hlídá situaci

Za posledních 24 hodin spadlo nejvíce srážek v oblasti Jeseníku, na Mladoboleslavsku a Klatovsku. Přívalové deště nejvíce rozvodnily Černý potok u Velké Kraše na Jesenicku, kde byl přechodně překročen třetí stupeň ohrožení.

„Během dne předpokládáme v povodněmi zasažených oblastech převážně poklesy hladin a postupnou stabilizaci situace. Vzestupy se budou vlivem dotoku přesouvat do dolních částí povodí, zejména v povodí Berounky a dolním toku Vltavy a Labe pod soutokem s Vltavou," uvedli meteorologové.

Praha kvůli stoupající Vltavě preventivně uzavře náplavky

Praha kvůli stoupající Vltavě odpoledne preventivně uzavře náplavky. Nepřístupné budou břehy řeky v Praze 1 a 2 od nábřeží Ludvíka Svobody po Výtoň a v Praze 5 na dvou sjezdech u loděnice nad Palackého mostem. ČTK to dnes sdělila mluvčí pražského magistrátu Petra Hrubá. Pro pěší náplavky omezeny nebudou.

Vodohospodáři předpokládají, že Vltava odpoledne v Malé Chuchli dosáhne průtoku nad 450 metrů krychlových za sekundu, což znamená překročení hranice prvního stupně povodňové aktivity. V 09:30 byl průtok 341 metrů krychlových za sekundu, tedy třikrát tolik než ve středu ráno.

Magistrát vyzval řidiče, aby do odpoledne z náplavky odjeli se svými auty. „Poté budou případná parkující vozidla odtažena Správou služeb hlavního města Prahy na odtahová parkoviště," uvedla Hrubá s tím, že za odtažení ani za parkování na odtahových parkovištích řidiči platit nebudou.

Na náplavky pořadatelé naplánovali na dnešek a pátek několik akcí. Na dnešní večer například organizace Amnesty International připravila světelnou show k problematice uprchlíků ze Sýrie. V pátek a sobotu se pak má na Rašínově nábřeží uskutečnit pivní festival. Podle Hrubé by ale žádná akce neměla být vzhledem k předpovědi počasí ohrožena, v pátek by již voda měla začít klesat. „Opatření jsme zavedli především proto, abychom zabránili případným ekonomickým škodám," řekla ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…