Miloš Zeman nakopl na rozloučenou Jiřího Dienstbiera. Pak vtipkoval o tlačence, jitrnicích a Ivaně Trumpové

23.11.2016 19:52

REPORTÁŽ Třináctitisícová Krupka na severu Čech byla poslední zastávkou během prvního dne návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Ústeckém kraji. S občany prezident debatoval o Donaldu Trumpovi, zálibě jeho exmaželky v tlačence, ale řeč byla také o korupci, nepřizpůsobivých či praktikách obchodních řetězců.

Miloš Zeman nakopl na rozloučenou Jiřího Dienstbiera. Pak vtipkoval o tlačence, jitrnicích a Ivaně Trumpové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Vadilo by vám, kdyby učitelé vaše děti ve škole přesvědčovali, že je třeba přijímat uprchlíky?

98%
2%
hlasovalo: 20919 lidí

„Už na krajském zastupitelstvu jsem uvedl, že dnes řeknu poprvé něco, co jsem ještě nikdy neřekl. A to nejen dnes, ale během uplynulých tří let, kdy jsem sem pravidelně každý rok jezdil. Říkám panu hejtmanovi, že nejošklivější krajské město, které jsem poznal, je Ústí nad Labem, protože člověk má mluvit pravdu, i když je nepříjemná. Dnes jsem říkal, na základě svých minulých zkušeností, že nejkrásnější město Ústeckého kraje je Krupka,“ řekl plnému náměstí v úvodu Zeman a sklidil bouřlivý potlesk.

Do zhruba třináctitisícového města v severních Čechách dorazil český prezidet ve středu navečer. Nejprve se setkal s městskými zastupiteli a poté vystoupil na pódiu před občany. Ti zaplnili celý přilehlý prostor a s hlavou státu asi hodinu debatovali.

„To nejhorší, co se politikovi může stát, je být zamilovaný do svých vlastních názorů a myslet si, že nic rozumnějšího na světě není,“ uvedl prezident během úvodní řeči, když zdůraznil, že si s lidmi přijel popovídat, a ne jim kázat.

Krupka se už před lety nechvalně proslavila jako město, které mělo značné problémy s romskou menšinou. V té souvislosti prezident řekl, že pokud jde o vyloučené lokality, zastává možná nepopulární názor. „Jediný způsob, jak se zbavit vyloučených lokalit, je přinutit lidi pracovat tím, že pokud odmítnou nabízenou práci, odejmou se jim sociální dávky. A to říkám i lidem, kteří z vyloučených lokalit pocházejí,“ konstatoval Miloš Zeman. V Ústeckém kraji je prý několik případů, kdy došlo k vybydlení domů a ty musely být následně zdemolovány.

První dotaz z publika byl poněkud rozsáhlejší. Muž popisoval údajnou ostrakizaci, které prý čelí ze strany českých soudů, přestože je nevinný. Prezident Zeman reagoval stručně, že ho nezná, vidí ho poprvé, a těžko tedy může bez znalosti faktu cokoli hodnotit. „Ano, občas dochází ke zneužívání policie, občas dochází ke zneužívání státních zástupců nebo soudů. Bohužel to je jev, který existuje v každé zemi, nikoli pouze u nás,“ sdělil Zeman. Jediný způsob, jak korupci omezit, je podle něho zákon o prokázání původu příjmů a majetku, za který dlouhodobě lobuje.

Řeč byla také o stavu českého zemědělství a praktikách obchodních řetězců. Tazatelka si totiž stěžovala na stále se zdražující potraviny a oproti tomu ne stejně rychle rostoucí důchody. Podle prezidenta je v některých oblastech problém už u výkupních cen. „Například výkupní cena litru mléka od zemědělců je necelých sedm korun. Ale pozor. Víte, jaká je marže v obchodních řetězcích? Šedesát až sedmdesát procent,“ uvedl příklad prezident.

Řešením je podle něho změna politiky vůči obchodním řetězcům a regulace jejich zisků. „Nejlépe zákonem o významné tržní síle, který je už sice přijat, ale je málo účinný. A pokud jde právě o mléčné výrobky, trpíme tím, že naši výrobci vyrábějí velmi často pod výrobními náklady, díky tomu omezují produkci a někdy dokonce vybíjejí stádo. Tím pádem dochází paradoxně k růstu cen. Uvedu ale příklad. Spotřeba vody u nás za poslední dobu klesla asi o polovinu, přitom se její cena ztrojnásobila. Chceme-li levné máslo a levné mléko, musíme mít konkurenceschopnou výrobu a nemůžeme dopustit, aby nás odíraly obchodní řetězce,“ řekl důrazně Miloš Zeman.

„Jak jste se stal prezidentem? Musel jste se hodně učit?“ Tak zněla otázka od jednoho z přítomných dětí. „Samozřejmě. Je taková zvláštní škola, jmenuje se škola pro prezidenty. Do této školy se přihlásíte, studujete si přibližně šedesát let a pak můžete kandidovat a buďto vyhrajete, nebo prohrajete,“ sdělil se smíchem Miloš Zeman.

Jedna z občanek se podivovala, proč premiér vyměnil dva ministry deset měsíců před koncem funkčního období vlády. Zeman prý Sobotkovi řekl něco podobného a zopakoval mu politologické pravidlo, podle něhož se ministři mění v půlce funkčního období vlády, aby se její noví členové mohli zapracovat.

„Někdy se ale v politice dělají nevyvážené kroky a já jako starý dobrák od kosti respektuji právo premiéra kdykoli vyměnit členy své vlády. Nehledě na to, že jeden z nich, a vy víte, koho myslím, tam vůbec neměl být,“ neodpustil si narážku na Jiřího Dienstbiera.

Jedna z otázek se dotkla i nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zeman připomněl, že byl jedinou evropskou hlavou státu, která Trumpovi vyjádřila své sympatie. Trump má prý ve svém programu dva důležité body – boj proti nelegální migraci a boj proti islámskému terorismu. „Doufejme, že to dodrží,“ uvedl prezident.

Připomněl také svůj nedávný telefonát s Ivanu Trumpovou, exmanželkou zvoleného prezidenta USA. „Kromě toho, že pochopitelně perfektně mluví česky a zná české reálie, má také jednu sympatickou vlastnost. Má ráda tlačenku, jitrnice a jelita a vozí si je z České republiky do USA, takže takhle by to měla blíž,“ prozradil na Trumpovou Zeman.

„Nenechte se ničím a nikým otrávit! To je ze všeho nejdůležitější,“ vzkázal všem přítomným ještě před svým odjezdem z Krupky Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…