Miloš Zeman se rázně vyjádřil k bruselskému trestání kvůli kvótám. Pak glosoval dění v ČSSD slovy o kreténech

14.06.2017 16:16

Prezident Miloš Zeman zakončil svou návštěvu Jihočeského kraje. Po boku hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) se zúčastnil závěrečné tiskové konference.

Miloš Zeman se rázně vyjádřil k bruselskému trestání kvůli kvótám. Pak glosoval dění v ČSSD slovy o kreténech
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Hejtmanka mimo jiné vyzdvihla návštěvu Hoštic u Volyně, kde se Zeman setkal mimo jiné se zemědělci. „Pan prezident si zde mohl udělat obraz o tom, co nás Jihočechy velmi trápí,“ podotkla Stráská. „Jsem moc ráda, že náročný program absolvoval v dobré náladě. My jsme všichni byli unaveni, ale nabídli jsme dobré jídlo, práci a pohodové lidi. Jsem ráda, že pan prezident vypadá dobře. Věřím, že možná za půl roku setkáme v Rusku a za rok v jižních Čechách,“ řekla úvodem Stráská.

„Chtěl bych paní hejtmance i jejímu týmu poděkovat za skvělou organizaci mé návštěvy Jihočeského kraje,“ poděkoval pak Zeman. „Byl jsem zemědělci požádán, abych novinářům sdělil, že řepka je plodina, která zušlechťuje půdu. Já sám zemědělec nejsem, takže jen předávám,“ pokračovala hlava státu. A zmínila také setkání s režisérem Zdeňkem Troškou. „Bylo to příjemné setkání,“ řekl Zeman. Závěrem vyjádřil svou radost z nadcházejícího setkání s královnou Alžbětou II.

Zeman následně v odpovědi na dotazy novinářů zmínil problémy jihočeských rybářů. „Rybáři si stěžují na znečištění vod. Člověk by čekal, že vzhledem k tomu, že se u nás velmi masivně budovaly čističky odpadních vod. Rybáři však argumentují, že ty čističky jsou nedokonalé.“ 

Druhá otázka směřovala na senátora Františka Čubu (SPO), jenž dnes oznámil, že se vzdá svého platu a svých náhrad, ale nehodlá rezignovat. Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) však uvedl, že toto není možné, a vyzval Čubu k rezignaci nebo k tomu, aby si vzal neschopenku. „Je to především jeho věc. Pokládal bych se za hyenistu, kdybych se k otázce jeho případné rezignace vyjadřoval vzhledem k jeho třem absolvovaným operacím,“ dodal.

„U Bohuslava Sobotky se nepokládám za hyenistu, protože neprošel třemi operacemi. Jinými slovy vyjadřuji názor, že z mého hlediska připravované řešení, o němž se píše, takže to není nic utajovaného, by mohlo být rozumným krokem. Ale nepokládám za vhodné vyjadřovat se k tomu, jak si sociální demokracie vyřeší své problémy. Nicméně dnes jsme zaznamenali výrok jednoho ústeckého demokrata: Budeme vypadat jako kreténi, ale bude to posun,“ reagoval Zeman na situaci v ČSSD.

„Nejsem si jist, že bych měl právo radit vedení sociální demokracie. Víte, že byla odložena tisková konference, která byla plánována na 17.30. Víte, že politické grémium, které mělo zasedat, nezasedalo. V takovém případě se vám vtírá hypotéza, že ony spekulace ohledně ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD) mohou být kompenzovány touhou třetího člena triumvirátu u svých obou dvou funkcí,“ sdělil Zeman. 

Zeman se pak vyjádřil i k setkání s britskou královnou, k němuž dojde v pátek. „Jsem velmi rád, že k tomu setkání dojde. Je možné, že se setkám i s dalšími členy britské vlády. Ale dávám přednost informovat o ukončených jednáních. Kromě setkání s britskou královnou je v programu také vyznamenání veteránů bojujících za Royal Air Force,“ řekl.

S ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) se Zeman podle svých slov sejde v pondělí. „Položím jí otázku, zda trvá na své demisi. Znalci ústavního práva vědí, že premiér je v tomto případě cosi jako pošťák, který předává prezidentovi demisi nějakého člena vlády. A prezident zvažuje, zda tuto demisi akceptuje, nebo neakceptuje. Není povinen ji přijmout. Jestli si to paní Valachová nerozmyslí, tak v úterý přijmu pana profesora Štecha a ve středu jej jmenuji ministrem školství,“ sdělil. 

K dotazu na dopis amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterým se hlava USA omluvila Zemanovi za neuskutečněné setkání v Bílém domě, odpověděl pouze to, že se Trump omluvil a poděkoval za činnost České republiky v syrském konfliktu. „Je příjemné být ochrannou mocností Spojených států amerických,“ zareagoval Zeman.

Prezident se na tiskové konferenci vyjádřil i ke sběru podpisů pro možnost znovukandidovat v přímé volbě či k setkání s omilostněným vrahem Jiřím Kajínkem. „Nepředpokládám, že se s ním setkám proto, protože takové setkání bych považoval za populistické,“ řekl.

Závěrem se pak vyjádřil k evropské směrnici o zbraních, proti níž protestuje i česká vláda. „Jsem proti evropské směrnici týkající se zbraní, stejně tak jsem proti nátlaku Evropské komise, který se týká povinných migračních kvót. Na rozdíl od jiných politiků neměním příliš často svá stanoviska,“ uzavřel svou návštěvu v jižních Čechách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…