Miloš Zeman vynalézavě odehnal ,,červenokaretnice", opět si vzal do pusy Martina Bursíka a poprvé okomentoval rozsudek nad Nagyovou

03.06.2015 17:24

REPORTÁŽ Jen dvě nebo tři červené karty, zato desítky zelených. Tak ve středu přivítali obyvatelé Tábora prezidenta Miloše Zemana. Ten se zmínil mimo jiné i o soudu s Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) i o tom, co si myslí o návrhu na změnu Ústavy ČR, podle které by měly být pravomoce prezidenta oslabené.

Miloš Zeman vynalézavě odehnal ,,červenokaretnice", opět si vzal do pusy Martina Bursíka a poprvé okomentoval rozsudek nad Nagyovou
Foto: David Hora
Popisek: Prezident Miloš Zeman při setkání s občany Tábora

Táborské náměstí před jednou ze středních škol zaplnily stovky lidí. Někteří přinesli prezidentovi dokonce i dárek, jiní ho chtěli podpořit. Dvě ženy, které stály vzadu a držely v rukou červené karty, vyzval prezident, aby přišly klidně blíž a řekly mu to, co chtějí. „Tady je, myslím, tak tisíc lidí a támhle jsou dvě červené karty. Přátelé, kolegové, nebojte se, nikdo vás tady nesežere, pojďte blíž a v rámci demokracie jako první řekněte svůj názor,“ vyzýval Zeman. Ženy ale na jeho výzvy nereagovaly.

Čínský maršál

Lidem, kteří prezidentovi vyjádřili své sympatie, povyprávěl Miloš Zeman například o svém jednání s čínskými investory, zmínil i bývalého místopředsedu vlády Martina Bursíka, do kterého se opřel již dříve během návštěvy jižních Čech. „Jsem Martinem Bursíkem označován jako agent ruské a čínské tajné služby. No a tak jsem přijímal čínskou delegaci investorů, kteří už tady investovali více než deset miliard korun a budou v tom pokračovat, takže vzniknou pracovní místa právě pro české občany. A říkám jim, pánové, tak já jsem podle Martina Bursíka, který má jistě vždycky pravdu, agent vaší tajné služby. Dobře, je-li tomu tak, chtěl bych být generálem. Číňané se zamysleli a sdělili mi, že mě jmenují maršálem. Takže dovolte, abych se vám představil, jsem maršál čínské tajné služby,“ rozesmál prezident celé náměstí.

Rozdávali zelené karty

Nedaleko pódia, odkud mluvil prezident Miloš Zeman k plnému náměstíčku, stál i stánek, kde rozdávali zelené karty. „Vytvořila jsem si doma sice svou zelenou kartu, ale tyhle jsou lepší, i s obrázkem prezidenta, tak jsem si vzala dvě, každou do jedné ruky. Mám pana Miloše moc ráda, byla jsem se za ním podívat už při jeho minulé návštěvě Jihočeského kraje,“ svěřila se paní Jana z Veselí nad Lužnicí. „Myslím, že pan prezident si zaslouží podpořit, je jedním z našich nejchytřejších politiků,“ přizvukoval i manžel paní Jany. Nakonec ale moc lidí na náměstí zelené karty v ruce nedrželo. Občané chtěli spíše diskutovat a nechtěli demonstrovat ani pro prezidenta, ani proti němu. Nedorazili nakonec ani demonstranti, kteří „vítali“ prezidenta při jeho prvním dni návštěvy Jihočeského kraje před krajským úřadem v Českých Budějovicích.

Osobní msta Dienstbiera?

Po krátkém úvodu a několika vtipných historkách začala živá diskuse. Právě dnes schválila vláda návrh na změnu prezidentských pravomocí. Otázku ohledně této novely vznesl hned na začátku diskuse pan Jiří z Tábora. „Nemyslíte, že je to vlastně osobní msta ministra Dienstbiera, že vy jste byl zvolen prezidentem a on nikoli?“ ptal se obyvatel Tábora. Miloš Zeman se nerozpakoval ihned rázně odpovědět. „Já už jsem několikrát říkal, že si myslím, že to osobní msta je. A položil bych jednoduchou otázku. Proč prezident zvolený přímo občany má mít menší pravomoce než prezident zvolený Parlamentem. Ale nechám právě na Parlamentu a obou komorách, zda tuto změnu Ústavy ČR přijmou nebo nepřijmou.“

Jak vidí prezident soud s Nagyovou?

Velkou nevoli projevili občané Tábora a další diskutující ohledně soudu s Janou Nagyovou. Hned několik lidí se vyjádřilo, že se jim rozsudek rozhodně nelíbí, padla i silná slova, jakým směrem se náš stát vlastně ubírá, a diskutující vyzvali prezidenta, aby se k tomuto případu také vyjádřil.

„Prezident má právo komentovat rozsudky soudu, jako toto právo má každý občan. Smíme vyjádřit souhlas nebo nesouhlas. Ale samozřejmě má respektovat nezávislost soudu. Jako občan minimálně vidím tento rozsudek jako podivný, a to mimo jiné i proto, že soudkyně vůbec nezdůvodnila tento rozsudek. Ale na druhé straně nezapomeňte, že tento rozsudek není pravomocný, protože státní zástupce Bajger se okamžitě odvolal, takže o tomto případu bude rozhodovat odvolací soud,“ sdělil své stanovisko Miloš Zeman.

Potlesk pak sklidil i odpovědí na další otázku jedné starší paní sedící v první řadě, která se zeptala, jestli už skončily církevní restituce na Pražském hradě a co církev nakonec dostala. „Tak církev zatím nedostala nic. To je velmi stručná odpověď,“ řekl za mohutného aplausu přihlížejících Miloš Zeman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…