Ministerstvo financí oznámí v úterý výsledky rozpočtu, bude asi nejlepší za 20 let

01.01.2017 10:58

Hospodaření státu za loňský rok by mělo skončit nejlepším výsledkem za posledních 20 let. Vyplývá to z vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) z posledních týdnů. O výsledku bude ministr informovat na tiskové konferenci v úterý 3. ledna. Na celý rok 2016 byl schválen státní rozpočet se schodkem 70 miliard korun. Ke konci listopadu ovšem hospodařil stát s přebytkem 55,5 miliardy korun.

Ministerstvo financí oznámí v úterý výsledky rozpočtu, bude asi nejlepší za 20 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

ČR měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy to bylo 10,5 miliardy korun.

Za dobrým výsledkem rozpočtu v průběhu loňského roku je podle MF především růst daňových příjmů a ekonomický růst. Ekonomové ovšem již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu kromě lepšího výběru daní souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů.

Na to upozornil i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve stanovisku k pololetním výsledků rozpočtu. Podle NKÚ přebytek státního rozpočtu nebyl v pololetí výsledkem zlepšeného hospodaření, ale způsobil ho především růst ekonomiky, který se projevil vyšším výběrem daní, a také meziroční pokles výdajů na investice. Celoroční výsledek podle NKÚ ovlivní právě pokles objemu peněz na investice, a to v řádu desítek miliard korun.

Ke konci listopadu byly kapitálové, tedy investiční výdaje státu meziročně nižší o 52 miliard a činily 76,2 miliardy korun. Celkem 39,1 miliardy korun šlo na financování společných programů EU a ČR, což byl meziroční pokles o 72,4 miliardy korun.

Podle materiálu, který v polovině prosince projednala vláda, chce MF navrhnout, aby se případný přebytek státního rozpočtu za loňský rok využil na snížení státního dluhu, konkrétně na dluhopisy splatné v roce 2017. Využití peněz ovšem musí schválit Poslanecká sněmovna v rámci projednání návrhu státního závěrečného účtu. Vláda jej musí poslancům předložit vždy do dubna následujícího roku.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by ale měly být peníze využity na investice, například na stavbu vodovodů, kanalizací, čistíren odpadních vod, na rozvoj venkova nebo na opravy silnic nižších tříd.

Za plnění letošního státního rozpočtu ocenil Babiše prezident Miloš Zeman ve svém vystoupení v Poslanecké sněmovně na počátku prosince. Sněmovna tehdy schválila rozpočet na letošní rok se schodkem 60 miliard korun.

Naopak bývalý prezident Václav Klaus kritizoval vládu s tím, že je nepřijatelná chyba, když je rozdíl mezi plánovaným deficitem státního rozpočtu na letošní rok a výsledným plněním v řádu desítek miliard korun. Podle něj to ukazuje, že kabinet nedokáže vydávat peníze, které vybere na daních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…