Ministerstvo práce zaplatí pokutu 80 tisíc korun. Potvrdil to soud

28.11.2011 10:00

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 80.000 korun ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). Loni ji resortu za chyby ve veřejné zakázce na pomoc dlouhodobě nezaměstnaným lidem na Ostravsku a Mostecku uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Žalobu proti rozhodnutí ÚOHS podala společnost Cofet, která zakázku vyhrála. ČTK to zjistila z webu soudu. Zakázka za 13 milionů korun byla zaměřena na prevenci předlužení a řešení, jak se z případných dluhů dostat.

Ministerstvo práce zaplatí pokutu 80 tisíc korun. Potvrdil to soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahradník při úpravě keřů. Ilustrační foto

Ministerstvo podle ÚOHS chybovalo, když po firmách požadovalo, aby předložily údaje o průměrném počtu jejich zaměstnanců za poslední tři roky, kteří se zabývají problematikou dlouhodobě nezaměstnaných. Z požadavku ale nebylo jasné, zda tím MPSV myslelo počet zaměstnanců za tři roky anebo aktuální personální stav u jednotlivých dodavatelů.

"Dané kvalifikační kritérium si mohl tedy každý z uchazečů vyložit jinak," uvedl loni předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj to mohlo některé firmy od soutěže odradit. O tom svědčí i to, že zadávací dokumentaci si vyzvedlo 15 dodavatelů, nabídky ale podali pouze dva. Zakázku nakonec získala společnost Cofet.

Ministerstvo dostalo letos už druhou pokutu za podobnou zakázku

Uvedené technické kvalifikační kritérium mohlo být podle ÚOHS diskriminační pro dodavatele, kteří se zabývali velice úzkou specifickou problematikou, přestože tito zaměstnanci nebyli nezbytně nutní pro realizaci zakázky.

Pokuta 80.000 korun je druhou sankcí, kterou letos na podzim Krajský soud v Brně potvrdil za zakázku spojenou s pomocí dlouhodobě nezaměstnaným na Ostravsku a Mostecku. V říjnu soud potvrdil pokutu 800.000 korun za obdobnou zakázku za 175 milionů korun.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…