Ministr Hamáček: Opatření zabrala, epidemie teď stagnuje

15.01.2021 21:17

Počty nově nakažených v České republice jsou v posledních dnech menší, než tomu tak bylo v minulém týdnu. Ve středu 13. ledna přibylo 10 854 nově nakažených, další den 8 032. Minulý týden šlo ve středu o 17 668 nově nemocných a další den o 14 780. Čísla se zmenšují a v republice se začíná očkovat. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka jsme v situaci, kdy opatření zabrala a epidemie stagnuje.

Ministr Hamáček: Opatření zabrala, epidemie teď stagnuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Dnes ráno se v Česku také spustil rezervační systém očkování proti koronaviru pro registraci lidí starších osmdesáti let. Systém byl ale velmi brzy zahlcen a vznikaly problémy se zasíláním kódů pomocí SMS. Premiér Andrej Babiš uvedl, že pro operátory to byl stejný provoz jako na Silvestra. 
 

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí
Podle informací ministra zdravotnictví Jana Blatného se k očkování registrovalo 78 tisíc lidí a rezervovaný termín mají tři tisíce z nich. 
 
„Jsme v situaci, kdy opatření zabrala, epidemie teď stagnuje. Čísla hospitalizovaných ještě porostou, ale dá-li bůh, čísla nově nakažených začnou klesat. Koronavirus je problém v celé Evropě. Není země, která by mohla říct, že krizi vyřešila geniálně. Nicméně jakákoliv opatření, která děláme, mají smysl pouze v situaci, kdy je lidé respektují. Což je v poslední době velký problém,“ uvedl Jan Hamáček na sociální síti.
 
Za všemi svými návrhy si však stojí, ale přiznal, že pokud by některé jeho návrhy byly přijaty a nebyly by odmítány, mohli jsme být někde jinde. 
 
„Třeba kdyby bylo vyslyšeno moje volání po znovuzavedení roušek nebo kdyby se dřív svolal krizový štáb nebo kdyby někteří ministři z hnutí ANO na tiskových konferencích veřejně neprojevovali radost nad tím, že krizovému štábu byly osekány pravomoci, mohli jsme být jinde,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima News Hamáček. 
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …