Ministr Jurečka je optimistou. Prezident Zeman vyhlásil válku řetězcům

30.08.2014 21:49

Letošní rok by z pohledu obilovin mohl být pro české zemědělce relativně příznivý. Momentálně je sklizeno zhruba 90 procent všech ploch v zemi. Při slavnostním zahájení Národních dožínek na mezinárodní výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích to dnes řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministr Jurečka je optimistou. Prezident Zeman vyhlásil válku řetězcům
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Marian Jurečka

„Přitom na začátku roku jsme se obávali velkého sucha, potom se zase zdálo, že bude příliš mokro. Ale příroda píše každý rok jiný scénář a zdá se, že ta letošní sezona bude nakonec pro zemědělce příznivá," uvedl Jurečka.

Zeman vyhlásil válku

Ten při zahájení Země živitelky řekl, že letošní rok bude patrně rekordní z pohledu výnosu. Výsledky podle něj mohou dávat naději, že zemědělství má vzestupnou tendenci. Malí, střední i velcí zemědělci a potravináři mají šanci dál se rozvíjet i díky dotacím. V letech 2014 až 2020 mají možnost získat celkem 84 miliard korun v rámci Programu obnovy venkova.

Prezident Miloš Zeman na začátku Země živitelky vyzval k tomu, aby lidé kupovali české potraviny. Zároveň vyhlásil válku obchodním řetězcům. S tím zcela nesouhlasí předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Myslím si, že není třeba vyhlašovat nějakou speciální válku obchodním řetězcům. Od nástupu nové české vlády realizujeme velmi silný tlak na posílení pravomocí institucí, které mají šanci zkontrolovat kvalitu potravin v naší zemi a také třeba stav, v jakém se produkty v obchodních řetězcích prodávají," řekl dnes Sobotka na Zemi živitelce.

Největší tuzemský agrosalon, který loni navštívilo přes 100.000 lidí, tradičně prezentuje celé zemědělsko-potravinářské odvětví. Letos je silné zastoupení vystavovatelů zemědělské techniky. Po letech se na výstavu vrátili také výrobci krmiv. Na předvadišti je k vidění plemenný dobytek. Potravinářská část výstavy je zaměřena především na oceněné výrobky od regionálních výrobců a národní značku kvality Klasa. Zvláštní pavilony jsou věnovány obnově a rozvoji venkova, lesnímu a vodnímu hospodářství a myslivosti. Agrosalon začal ve čtvrtek a potrvá do úterý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…