Ministr průmyslu Jiří Havlíček na EXPU v Astaně zahájil Česko-kazašskou konferenci o energetice

13.07.2017 16:16

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) ve středu 12. 7. v rámci výstavy EXPO 2017 v kazašské Astaně zahájil Česko-kazachstánskou energetickou konferenci, které se zúčastnilo šest desítek odborníků a podnikatelů z obou zemí. Havlíček jednal s kazašským ministrem energetiky Kanatem Bozumbajevem a předsedou představenstva národní společnosti Astana EXPO 2017 Achmetžanem Yessimovem.

Ministr průmyslu Jiří Havlíček na EXPU v Astaně zahájil Česko-kazašskou konferenci o energetice
Foto: Ministerstvo průmyslu
Popisek: Jiří Havlíček na výstavě EXPO 2017 v kazašské Astaně

Společně s ministrem průmyslu Jiřím Havlíčkem na konferenci vystoupil i prezident Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy František Chaloupecký a náměstek ministra energetiky Republiky Kazachstán Bakydžan Džaksaliev.  

Jiří Havlíček podle svých slov věří, že „konference přispěje k prohloubení spolupráce v sektoru energetiky a že se dočkáme konkrétních projektů“. Česko má podle Havlíčka v dané oblasti skutečně co nabídnout. „Máme inovativní technologie, úspěšné výrobce světové úrovně a hluboké zkušenosti v oboru a jsme připraveni se o ně s kazachstánskými partnery podělit,“ uvedl Havlíček. „EXPO 2017 a jeho témata zaměřená na energii pro budoucnost pro nás mají zásadní význam.

Naše země má v oblasti energetiky silnou tradici i technologické know-how. EXPO 2017 je proto velkou příležitostí pro české exportéry zaměřené na energetiku a využívání obnovitelných zdrojů. Naším cílem je dostat české technologie do širšího povědomí, aby napomohly rozvoji energetiky nejen ve středoasijském regionu, ale i v dalších částech světa. Dalším důležitým cílem je podpořit české energetické firmy, aby využily EXPO 2017 jako otevřené dveře ke svým exportním aktivitám,“ sdělil během zahájení konference český ministr průmyslu. Podle prezidenta Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka zase mají „české firmy v Kazachstánu a okolních zemích velkou šanci růstu, zejména v průmyslových a energetických oborech“. Šance to je podle něj zejména díky přijatelným cenám, velmi dobré kvalitě a dlouhodobým vztahům. „V Kazachstánu se nebývale investuje, a kdo chvíli stál, stojí opodál,“ uvedl Karel Havlíček. 

 

Ministr průmyslu Jiří Havlíček (vpravo) a předseda společnosti Astana EXPO 2017 Achmetžan Yessimov

(Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR)

Jedním, na čem se česká a kazašská strana během konference dohodly, je podpis memoranda o spolupráci v oblasti energetiky, a to včetně té jaderné, mezi Českým vysokým učením technickým Praha a almatskou technickou univerzitou AUPET.  Spolupráce mezi Kazachstánem a Českou republikou v oblasti energetiky ale probíhá již řadu let. Například co se týče ropy, je Kazachstán dlouhodobě třetím největším dodavatelem této komodity do Česka. Další možnost česko-kazašské spolupráce během setkání nastínil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy František Chaloupecký. „Jednou z možností pro posílení spolupráce je vytvoření společného podniku, který by umožnil dodávky českých technologií nejen do Kazachstánu, ale i do další středoasijských teritorií,“ uvedl Chaloupecký.

Chaloupecký je toho názoru, že tato forma spolupráce umožní českým firmám vrátit se zpět na tradiční trhy. Co se týče konkrétních firem, Chaloupecký uvedl, že během jednání byly zmíněny firmy Mavel, Sigma a Škoda Praha. Kazašský ministr energetiky Kanat Bozumbajev zároveň během konference vyzval české firmy, aby se přímo podílely na ekologizaci a modernizaci kazašského energetického a teplárenského systému. Podle českého ministerstva průmyslu pak rovněž projevil velký zájem o spolupráci v oblasti jaderné energetiky.

 Nutno zmínit, že návštěvnost českého pavilonu na letošní výstavě EXPO 2017 v kazašské Astaně, je nebývale vysoká. Česká expozice v úterý zaregistrovala stotisícího návštěvníka. To je s přihlédnutím k tomu, že v tentýž den zaregistrovalo samo EXPO 2017 miliontého návštěvníka, velmi slušná návštěvnost. Český pavilon návštěvníky láká na taháky v podobě unikátních technologií. Mezi ty hlavní patří například jeden ze dvou světových prototypů letounu Epos na elektrickou energii kunovické společnosti Evektor nebo létající kolo společnosti Technodat využívající kombinaci elektrické energie a lidské síly. Společnost HEDVIGA GROUP zde zase představuje model ojedinělého technického řešení využití odpadu pro výrobu energií. Firma WIKOV zde zase na fotostěně představuje největší převodovku na světě pro větrné elektrárny. Ta ve skutečnosti váží 45 tun, a nebylo možné ji tedy na události předvést fyzicky.  

 Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček na elektrickém kole (Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR)

„Musím říci, že mne celková úroveň EXPA velmi potěšila a jsem velmi spokojen s tím, jak působí naše česká expozice. Myslím, že v ní skvělým způsobem kombinujeme odborná témata špičkových technologií, které nabízejí naši přední producenti, s rekreativní a především vzdělávací rovinou. Viděl jsem obrovský zájem veřejnosti o naši expozici a jsem rád, že se na ní mohlo naše ministerstvo aktivně podílet,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.  

Komerční zpráva

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…