Ministryně Marksová má možná velký problém

18.12.2014 8:26

Ministryni práce Michaele Marksové Tominové se věnuje na svých stránkách domácího zpravodajství dnešní MF DNES. Shrnuje fakta o možném úplatku od jejího náměstka Jana Marka odstupujícímu náměstkovi úřadu Josefu Stříteckému i její předchozí působení ve firmě, která musí vrátit z dotací 23 milionů korun.

Ministryně Marksová má možná velký problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Marksová má však stále podporu premiéra Bohuslava Sobotky. Je to také jeho kandidátka na místopředsedkyni strany. Podle deníku Sobotka překousl střet zájmů při zvolení Marksové Tominové do čela rezortu, a sice to, že dříve seděla ve správní radě společnosti MMS, která dluží státu 27,5 miliardy korun a vyšetřuje ji policie kvůli zneužití dotací. Marksová se brání, že její funkce ve správní radě byla pouze formální a v den nástupu na post ministryně na ni rezignovala.

Autoři článku se dále věnují personálním čistkám, kterými se “proslavila” po svém nástupu do funce ministryně. Odvolala i vysoce respektovanou ředitelku úřadu práce Marii Bílkovou. K politice Marksové se zatím straničtí kolegové nechtějí vyjadřovat. Jediný, kdo  pormluvil, byl Jaroslav Zavadil (nestraník za ČSSD), který je předsedou sněmovního Výboru pro sociální politiku. „To odvolání mě překvapilo, já bych to neudělal, ale paní ministryně je zodpovědná za personálie,” okomentoval vyhození Bílkové Zavadil.

List dále spekuluje o možnosti vypořádávání osobních sporů mezi Marksovou a Bílkovou. Bílková totiž v době, kdy ve správní radě společnosti MMS seděla ještě nynější ministryně,  nechala udělat hluboký firemní audit, který vyústil trestním oznámením a žádostí o vrácení 23 milionů korun na dotacích. Další 3,6 milionu korun dluží firma České správě sociálního zabezečení  a dalších 37 milionů firmám, zaměstnancům a zdravotním pojišťovnám. Kam peníze z dotací plynuly, není zatím známé.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…