Minulost. Výbuch Čtyřkoalice! Michael Žantovský varuje současné protibabišovské spojence

16.03.2021 16:08

Podle ředitele Knihovny Václava Havla, diplomata Michaela Žantovského, je předseda Pirátů Ivan Bartoš konzervativec se dredy. V rozhovoru pro Český rozhlas s moderátorkou Barborou Tachecí hovořil i o vzniklých koalicích pro nadcházející volby či o očkování proti koronaviru.

Minulost. Výbuch Čtyřkoalice! Michael Žantovský varuje současné protibabišovské spojence
Foto: Screen Facebook
Popisek: Michael Žantovský vzpomíná na Václava Havla

Úvodem moderátorka Barbora Tachecí pogratulovala Michaeli Žantovskému k tomu, že je očkovaný. „To byste udělala velkou chybu, kdybyste mi gratulovala. Já jsem sice správně zaregistrovaný, zaregistroval jsem se hned ten první den, disciplinovaně. Ale do téhle chvíle čekám, že se někdo ozve, neozval se nikdo,“ poznamenal Žantovský. „Tak mám špatné zprávy,“ reagovala Tachecí. „V pátek jsem měl dostat Modernu, ale když jsem tam přišel, tak se zjistilo, že Moderna došla a že mi to nějak nikdo nedal vědět. Další šance je teď někdy ve čtvrtek, kdy bych měl dostat Pfizer. Ale já jsem takový disciplinovaný blbec. Já prostě čekám, až mě někdo píchne. Snad se toho dočkám,“ dodal.

„Jako diplomat jsem sloužil ve třech zemích – ve Spojených státech, v Izraeli a ve Spojeném království. Shodou okolností ve všech těch třech zemích už bych byl určitě očkován – jde jim to hodně rychle. I když ve Spojených státech to začalo po dlouhých průtazích a po dlouhém zmatku a chaosu. Ale jakmile se do toho pustili ve velkém, tak to odsejpá. My tady samozřejmě nejsme sami za sebe, Evropská unie se dohodla na jaksi centrálním systému objednávání a distribuce těch vakcín. Jestli to bylo správně, nebo ne, to už je teď trochu pozdě řešit, i když jaksi po té smluvní stránce, při konstrukci těch dohod a smluv, si měla Evropská komise samozřejmě počínat schopněji a zručněji, než si počínala,“ míní k systému očkování Žantovský. „Evidentně došlo k chybám, na kterých jsme možná i my částečně spoluvinni. Jedna z těch chyb byla, že v těch smlouvách nebyly skutečně neprůstřelné záruky včetně nějakých opatření jaksi v případě nesplnění těch smluv. A ta druhá byla, že se Evropská komise snažila získat ty látky za co nejnižší ceny a ty komerční farmakologické společnosti, které to vyrábějí, holt se nechaly přeplatit,“ dodal.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí
Následně už se přešlo k politice, konkrétně k poslednímu volebnímu modelu pro Českou televizi od společnosti Kantar. V tomto průzkumu poprvé Piráti (i jako samostatná strana, i v koalici se STAN) porazili hnutí ANO Andreje Babiše. „Považuju ten trend za jednak dlouhodobý, ta podpora pro ANO klesala už delší dobu, a jednak za naprosto logický. To, že jsme ze všech zemí na světě dneska mezi těmi v nejhorší situaci. To, že máme nejvíc mrtvých na sto tisíc obyvatel v celé Evropské unii, to, že ta opatření přicházejí chaoticky, ruší se, někdy nejsou domyšlená, pak si to ten ministr zase uvědomí, tak to prostě zase změní, to všechno už je spojené s politickou odpovědností, a pokud loni na jaře, všichni si pamatujeme, je to rok, kdy ta epidemie začínala... pokud se – a do jisté míry i snad právem – tenkrát jaksi premiér a vláda pyšnili tím, jak jsme nejlepší na světě a jak vlastně to zařídili oni, i když my víme, že to zařídila obětavá práce desetitisíců zdravotníků a lidí, kteří přispívali a snažili se, to bylo celonárodní hnutí, tak teď nemůžou říkat: my za to nemůžeme, že jsme nejhorší na světě. Jestliže jsme byli zodpovědní tenkrát, tak jsme zodpovědní i dnes,“ sdělil Žantovský.

A proč podle něj středopravá koalice neboduje tolik, jak i její lídři zřejmě čekali? „To je velmi dobrá otázka. V první řadě je to otázka po logice vlastně těch koalic. Já se přiznávám otevřeně a doufám, že to nepoškodí mé přátelské styky na jedné nebo na druhé straně, já jsem si představoval ten koaliční model na pravé straně politického středu včetně STAN. STAN se rozhodl jít s Piráty, tedy zhruba řečeno na levé straně jaksi politického středu. A zatím ta sázka evidentně vychází. A ta koalice má větší podporu než koalice SPOLU. Může to být tím, že na straně té koalice Piráti + STAN jsou možná výraznější osobnosti mediální, může to být tím individuálním působením, může to být i tím, že vystupují v té koronavirové krizi o něco čitelněji, i když já tam ten rozdíl velký nevidím. Ale jaksi myslím si, že tady ještě chybí jeden krok, totiž nahlas říct, že to hlavní, co Česká republika potřebuje po těch příštích parlamentních volbách, je zásadní změna. S touto politickou garniturou už se dál nedostaneme, čili je to také otázka toho, aby si obě ty koalice řekly – předem před volbami – že jsou ochotné a schopné vládnout spolu, protože ani v této chvíli ani jedna z nich nemá dostatečný počet podporovatelů, aby mohla vládnout sama,“ dodal Žantovský.

Žantovský v rozhovoru také vzpomněl na to, že byl jedním z architektů někdejší čtyřkoalice. „Ta dopadla velmi špatně. A dopadla špatně vinou vnitřní nejednoty a zejména ambicí jednotlivců v jednotlivých stranách té čtyřkoalice. Podobný osud pochopitelně může potkat i jednu nebo obě z těchto koalic. A proto já zdůrazňuji jaksi ten motiv, který vlastně stojí mimo ty koalice, mimo ambice jednotlivců, tu potřebu prostě změny po té příšerné zkušenosti, kterou jsme za poslední rok a do jisté míry i předtím udělali,“ sdělil Žantovský. 

Závěrem se pak Žantovský vyjádřil k výrokům exprezidenta Václava Klause, který v neděli pro CNN Prima News řekl, že musí vzniknout strana, jež se postaví Pirátům. „Musím říct, že slova exprezidenta Klause už mně nezapadají vůbec nikam, protože on jaksi nikdy nebyl velkým kritikem současné vlády nebo nynějšího prezidenta, nebo dosavadního premiéra, na druhé straně se prohlásil jaksi disidentem proti těm opatřením, která tato vláda vyhlásila, a hrdinsky odmítal nosit roušku a já nevím co. Takže já bych nechtěl se vyjadřovat nějak příkře, ale prostě opakuji, já už Václavu Klausovi nerozumím,“ dodal. A jemu osobně nepřipadají Piráti až příliš levicoví? „To si myslím, ten zásadní problém ani tak není, pro mě ten problém je, že Piráti jsou málo pro mě a pro spoustu lidí mé generace, jsou málo čitelní. A to je svým způsobem větší problém než to, jestli se orientují levicověji, nebo pravicověji, je to svým způsobem pochopitelné, protože je to jednak relativně nová strana, jednak decentralizovaná strana, takže uvnitř té strany se skrývá celé spektrum názorů a celé spektrum orientací. My můžeme soudit samozřejmě jenom podle těch lidí, kteří se objevují v médiích a na veřejnosti, a nejvíc samozřejmě budeme soudit podle předsedy té strany. Já – a někdo mně možná jednou vyčte, že jsem se strašlivě mýlil, ale pro mě Ivan Bartoš není žádný levičák, podle mě je Ivan Bartoš konzervativec se dredy, což je docela zajímavá kombinace,“ uzavřel Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…