Miroslav Donutil setřel ty, kteří mu nadávají za „migrační večerníček“. Padla slova o Hitlerovi, zkrachovalcích a hysterických slepicích

11.01.2016 22:02

Dobře známý herec a bavič Miroslav Donutil se důrazně vyjádřil ke kauze večerníčku, který má uprchlíky představit v lepším světle. Donutil konstatuje, že na jednom pochybném zpravodajském serveru vznikl k tématu dokonce článek. Nevidí přitom důvod k tomu večerníček démonizovat, neb je o lásce. Pokud si někdo myslí, že je povolená láska jen mezi bílými lidmi na planetě, kráčí ve stopách Adolfa Hitlera.

Miroslav Donutil setřel ty, kteří mu nadávají za „migrační večerníček“. Padla slova o Hitlerovi, zkrachovalcích a hysterických slepicích
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Miroslav Donutil na sociální síti Facebook napsal pár řádek ke kauze pohádky, ve které je značně kreativně uchopena problematika uprchlíků. V pohádce, kterou Donutil namluvil, jde o dobře známou Sněhurku, která se setká s černochem. Vzájemně se sebe dotknou, ona zjistí, že nemá prst černý, on vidí, že nemá po doteku prst bílý. Nakonec z této lásky vzniknou krásné děti. „Nebyly ani bílé, ani černé. Byly světlehnědé,“ vypráví herec.

Na pohádku nazvanou „Pravdivý příběh o Sněhurce“ se podívejte ZDE

Po odvysílání pohádky se strhl poprask veřejnosti, kterou jednak šokovala nečekaná variace klasického pohádkového příběhu, a rovněž v něm někteří viděli pokus o „imigrační večerníček“ neboli naučný pořad, objasňující dětským divákům otázku migrace a jak se k ní postavit. Jak se nedávno veřejnost dozvěděla, v České televizi se o takovém cyklu vážně debatovalo.

„Vlasta Burian za okupace natočil satirický pořad, kde se vysmíval Janu Masarykovi. Prý to byl jeho nejhorší výkon za celou kariéru – bylo vidět, že mu to je proti mysli. Vzpomněl jsem si na to, když jsem viděl Miroslava Donutila číst multikulturní pohádku o Sněhurce a černochovi od Aloise Mikulky,“ napsal například sociolog Petr Hampl. A mnozí z internetových diskutérů zašli ještě mnohem dále. Vrcholem byla výzva „Nechodťe na nic s Donutilem, ať nemá ani na suchý chleba“.

Herec a bavič si to ovšem nenechal líbit a na svém Facebooku kritikům během odpoledne rázně odpověděl. Postěžoval si na „nenávistné komentáře“, a dokonce se prý o něm objevil i článek, a to „na jednom pochybném ‚zpravodajském‘ serveru pro zkrachovalé politiky a podivíny“. 

Představu, že tento „večerníček o lásce“ je jakousi propagací uprchlíků, považuje Donutil za nesmyslnou. Jako příklad uvedl, že v seriálu České televize Doktor Martin, kde také hraje hlavní roli, vystupují jen bílí muži a ženy, ale žádného rozumného člověka by prý nenapadlo tvrdit, že jde o pořad propagující árijskou rasu. „Pokusy o rasovou čistotu jsme tu už měli, a jestli má nějaké politické hnutí ambice vyzkoušet, zda Hitlerův recept na úspěch bude fungovat na české voliče, ať to zkusí, ale spálí se, protože jsme země plná sebevědomých lidí,“ píše dále Donutil.

Všechny své fanoušky proto vyzývá k bojkotu populistů, kteří se vyjadřují v podobném duchu. „Já už jsem ve věku, kdy jsem toho hodně dokázal, tak mě nevystraší nějaká málem nedostudovaná nula – sociolog (míněn pravděpodobně PhDr. Petr Hampl, který Donutilovi připomněl Buriana – pozn. PL) a hnutí hysterických slepic, které jsou sice matky, ale pitomé,“ uzavírá.

Miroslav Donutil doslova napsal:

Dobrý den,
poslední dobou se facebookem šíří tato pohádka (http://www.ceskatelevize.cz/…/315292320180003-pravdivy-prib…) s nenávistnými komentáři mířenými na moji osobu a Českou televizi. Na jednom pochybném „zpravodajském“ serveru pro zkrachovalé politiky a podivíny dokonce publikovali o celé kauze článek.

Hodí se říct, že se jedná o cyklus pohádek, kde je láska opakovaným motivem. Protože, jak jste si možná všimli, žijeme na planetě a dokonce i v zemi, kde nejsou jenom běloši, nelze se divit, že v jednom z mnoha příběhů to vypadá takhle. V Doktoru Martinovi jsou všichni herci bílí a nikdo tento seriál neoznačuje za propagandistické dílo árijské kultury, tak se prosím uklidníme.

Pokusy o rasovou čistotu jsme tu už měli a jestli má nějaké politické hnutí ambice vyzkoušet, jestli Hitlerův recept na úspěch bude fungovat na české voliče, ať to zkusí, ale spálí se, protože jsme země plná sebevědomých lidí.

Věřím, že mě moji fanoušci mají rádi. A já mám rád je. Proto vyzývání k bojkotu několika populisty se asi těžko potká s úspěchem. Já už jsem ve věku, kdy jsem toho hodně dokázal, tak mě nevystraší nějaká málem nedostudovaná nula – sociolog a hnutí hysterických slepic, které jsou sice matky, ale pitomé.

Zdravím do Brna!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…