Místopředseda pirátů ostře do Lišky: Jsi mediální děvka

25.06.2012 16:58

Senátní kandidatura bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka způsobila roztržku mezi jinak spřátelenými stranami. Michálek měl být původně společný koaliční kandidát, nyní ovšem piráti viní zelené, že si jej usurpovali a že celou věc prozradili dříve, než bylo dohodnuto.

Místopředseda pirátů ostře do Lišky: Jsi mediální děvka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Bojovník proti korupci Libor Michálek měl být původně společným pražským kandidátem Strany zelených, KDU-ČSL a pirátů. Tato dobře utajovaná informace se podle místopředsedy pirátů Mikuláše Ferjenčíka měla v tisku objevit až za týden. Místo toho prosákla do tisku už v pondělí a Ferjenčík se následně velmi ostře pustil do předsedy Zelených Ondřeje Lišky na Facebooku.

‎“Ondřej Liška se ukázal zatím jako největší podrazák, se kterým jsem se v politice setkal. Když nás poškodil poprvé krátce po vzniku pirátů, myslel jsem si, že je to jenom amatér. Teď se přikláním k tomu, že je to mediální děvka, která udělá pro publicitu cokoli. Kolegialita, loajalita, smysl pro fair play nula a ještě se u toho tváří jako neviňátko. Zklamání. Přes Facebook to řeším, protože naštěstí není v mojí straně, takže to beru jako veřejný spor,“ uvedl Ferjenčík v diskusi.

Dnes ještě pro ParlamentníListy.cz doplnil, že je tímto vyzrazením velmi zklamán. "Michálek byl náš jako první a zelení si jej neprávem přivlastňují. Sice se celá věc vysvětlila, ale Ondřej Liška pro mě není nadále důvěryhodnou osobou,“ uzavřel Ferjenčík rezolutně.

Také Liška se do početné diskuse zapojil, přestože dal hned v úvodu svého vyjádření najevo, že nerad pere špinavé prádlo na veřejnosti.

„Nerad řeším na Facebooku věci, které patří do přímého rozhovoru, moje kontakty jsou věřejně k dispozici. Jsa napaden, přece jen koment: Byl jsem dotázán na nominaci a já potvrdil, že jsme jeho nominaci potvrdili a že se jedná o projekt společného kandidáta KDU a pirátů a o dalších podrobnostech kandidatury budou k dispozici informace teprve v příštích dnech, právě s vědomím, že se ještě vedou jednání. Toť vše. Ve chvíli, kdy novináři mají informaci k dispozici, jsem potvrdil jen to, co už věděli, a naopak zdůraznil společný postup. Je mi velmi líto, že to vnímáte jako podraz, ale rozhodně to tak není. Pomíjím vulgarity, kterými mě častujete, a doufám, že se podaří tuto velmi nadějnou věc dotáhnout do konce. Piráti jsou mi nejsympatičtější ze všech politických stran a nemám zájem jakkoliv dmýchat vášně. Cíle, v nichž se protínáme, jsou důležitější,“ uvedl Liška.

Také Liška v pondělí vysvětlil ParlamentnímListům.cz svoji verzi mediální roztržky. „Celý problém byl v tom, že naše republiková rada jednala jako první. My jinak stále čekáme na oficiální vyjádření pirátů. Za nás byl pan Michálek ale schválen. Neměli jsme a nemáme v úmyslu si jej přivlastňovat. Nebyl v tom zlý úmysl. Jednalo se pouze o komunikační šum a celá věc se již vysvětlila,“ narovnával Liška. Za Zelené do Senátu kandiduje rovněž třeba ústavní soudkyně Eliška Wágnerová, patřící ke kritikům prezidenta Klause, nebo spisovatel Jáchym Topol. Ten působil v Knihovně Václava Havla a v září 2010 se stal laureátem Ceny Jaroslava Seiferta.

Do Evropy společně

Piráti po celé Evropě se začínají „houfovat“. V dubnu se zástupci evropských pirátských stran sešli v Praze a dohodli se na tom, že připraví společný program a kampaň pro volby do Evropského parlamentu (EP) v roce 2014. Dokument by mohl být základem jednotnějšího postupu evropských Pirátů, musí ho ale ještě potvrdit strany v jednotlivých zemích. Nejvíce se daří pirátské odnoži v sousedním Německu, tam má poprvé v histori reálnou šanci dostat se do Bundestagu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…