Mládek zaútočil na ANO a lidovce kvůli OKD: Bude tu osm tisíc nezaměstnaných. Na vaši zodpovědnost

05.04.2014 10:57

Situace kolem Ostravsko-karvinských dolů se každým dnem dál vyhrocuje. Přicházejí další a další vyjádření politiků. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) pro sobotní Právo řekl, že pokud se koaliční partneři nerozhodnou pro podporu OKD, budou mít zodpovědnost za ztrátu 8000 pracovních míst. Podle svých slov ale doufá, že o tom budou ještě intenzivně přemýšlet.

Mládek zaútočil na ANO a lidovce kvůli OKD: Bude tu osm tisíc nezaměstnaných. Na vaši zodpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek, stínový ministr za ČSSD

Koaliční partneři se ohledně státní podpory pro OKD neshodnou, tu zatím prosazuje pouze ČSSD. Šéf průmyslu Jan Mládek je přesvědčen, že podporovat OKD ze státních zdrojů částkou přes jednu miliardu je nejen správné řešení, ale že i zamezí dalším výdajům státu v případě zvýšené nezaměstnanosti. „Navrhl jsem řešení, které vzniklo na základě práce komise, kterou ustavil ještě můj předchůdce Jiří Cienciala. Tuto komisi jsem převzal a s jejími závěry jsem se ztotožnil. Řešení spočívá v tom, že bude dohoda, že horníci na Dole Paskov budou zaměstnáni do roku 2016, a pokud se tak stane a dojde k notifikaci celé věci u Evropské komise, stát pomůže s vyplácením odstupného a sanací dolu v letech 2017 a dál,“ říká ministr k návrhu.

Podmínkou je udržení zaměstnanosti

Mládek Právu potvrdil, že stát si také bude dávat podmínky, za kterých taková dohoda bude platit. „Je to věc, která je podmíněna tím, že bude udržena zaměstnanost. Pokud ne, tak závazek státu nevznikne. Máme spočítáno, že pokud by koncem letoška byli horníci propuštěni, byly by přímé výdaje jedna miliarda korun. Nejedná se pouze ale o horníky, ale i o navazující zaměstnance, to je práce pro dalších 6000 lidí v navazujících provozech, kde by náklady státu byly ještě minimálně dvojnásobné, a to vše v kraji, kde je velký strukturální problém a vysoká nezaměstnanost,“ vysvětluje ministr průmyslu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ovšem trvá na tom, že stát soukromé firmě pomáhat nemá a předseda lidovců Pavel Bělobrádek se vyjádřil podobně. K možné pomoci státu, kterou prosazuje premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu Jan Mládek, se tedy koaliční partneři zatím staví odmítavě. „Z postoje lidovců a strany ANO je mi smutno. Pokud nezmění názor, povede to ke ztrátě až 8000 pracovních míst, a tyto dvě koaliční strany mají za to plnou zodpovědnost. Doufám, že o tom budou ještě intenzivně přemýšlet,“ říká Jan Mládek v sobotním Právu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…