Čechy nikdo ze Sudet nevyháněl, psal historik Krystlík. Ransdorf mu odpověděl a dočkal se dalšího výkladu

23.07.2015 21:06

Na serveru ParlamentníListy.cz se do sebe zostra pustili komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf a Tomáš Krystlík. Toho Ransdorf označuje za pisálka, který nikdy nebyl žádným historikem. Krystlík je podle Ransdorfa také člověkem, který nevynechá příležitost, aby si kopl do Čechů. Tato slova ovšem pana Krystlíka nenechala chladným a přišel s ráznou odpovědí.

Čechy nikdo ze Sudet nevyháněl, psal historik Krystlík. Ransdorf mu odpověděl a dočkal se dalšího výkladu
Foto: Youtube.com
Popisek: Česko-německý spisovatel a žurnalista Tomáš Krystlík, autor množství článků a esejí, zaměřených na otázky československých dějin, česko-německých vztahů a vysídlení německého obyvatelstva ze Sudet po druhé světové válce

Ransdorf napsal, že Německo vystoupilo ze Společnosti národů, aby se mohlo vypořádat s Československem, které stálo v cestě německému tažení na východ, a Společnost národů v tomto směru poskytovala Československu jisté záruky. Jenže Krystlík podává značně odlišný výklad.

„Proč čtenářům neprozradíte, že to bylo Československo, které flagrantně v roce 1935 porušilo stanovy Společnosti národů smlouvou se SSSR? V protokolu k předchozí smlouvě francouzsko-sovětské, ke které se ČSR připojila, se v článku I pravilo: „Kdyby Rada (Společnosti národů) z jakéhokoli důvodu žádné doporučení (o nevyprovokované agresi) nevydala nebo nedospěla k jednomyslnému usnesení, bude závazek pomoci přesto splněn.“ Všechny tři státy, členové Společnosti národů, tedy uzavřely viditelně agresivní smlouvu a deklarovaly, že stanovy Společnosti národů hodlají ignorovat,“ napsal Krystlík.

"Údajné Heydrichovy plány k zacházení s Čechy byly jen technickým nástinem možností, držel se plánů SS. Detlef Brandes v rozhovoru pro Právo a Novinky.cz 25. 6. 2015 potvrzuje, že plány na vystěhování Čechů neexistovaly! Podle šetření Hlavního rasového a osidlovacího úřadu SS (Rasse- und Siedlungshauptamt der SS, RuSHA), jak uvádí Detlef Brandes v knize Germanizovat a vysídlit, měli být vysídleni na východ do Generalgouvernementu pouze rasově nežádoucí s podílem v české populaci 0,015 %, tj. tedy cca tři lidé z dvaceti tisíců. S ostatními se nic dít nemělo, smrt měla potenciálně čekat pouze rasově, tedy nordicky nejkvalitnější Čechy, kteří by nepřestali ani po čase veřejně projevovat své nepřátelství k říši. Jenže, to byste musel, pane Ransdorfe, mít odvahu jít proti pohádkám české historiografie, že?" argumentuje historik.

Německá správa podle Krystlíka Čechy ze Sudet nevyháněla. Přes půl milionu Čechů se rozhodlo zůstat na novém území Říše a nacistická správa tomu nebránila. A pokud jde o Mnichovskou dohodu samotnou, nevztahuje se na ni vídeňská konvence o smluvním právu.

"Konvence o smluvním právu, která každou smlouvu vynucenou nátlakem kvalifikuje jako neplatnou od samého počátku, se netýká mnichovské ani teoreticky, protože československá vláda odsouhlasila Velké Británii a Francii odstoupení okresů s více než 50 % německého obyvatelstva již 21. 9. 1938, tedy více než týden před mnichovskou konferencí, která se na tento vládní souhlas odvolává v preambuli mnichovské smlouvy. USA a Velká Británie dodnes neuznaly její neplatnost od samého počátku. Navíc ona konvence o smluvním právu je závazná od roku 1980, pro ČSSR od roku 1987," dodává Krystlík a v závěru se Ransdorfa táže, proč tedy uvádí nepravdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…