Mocnosti se schází v Turecku: Budou řešit ekonomiku i terorismus

15.11.2015 9:58

Atentáty v Paříži se zřejmě objeví mezi hlavními tématy na summitu velkých světových ekonomik G20, který dnes začíná v Turecku. K pátečním útokům, které si vyžádaly téměř 130 mrtvých, se přihlásilo hnutí Islámský stát. Turecký prezident Tayyip Erdogan vybídl světové lídry, aby boj proti terorismu zařadili mezi priority.

Mocnosti se schází v Turecku: Budou řešit ekonomiku i terorismus
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Skupina G20 se obvykle zaměřuje na problémy světové ekonomiky. Erdogan požaduje, aby lídři letos debatovali o konfliktu v Iráku a v Sýrii. Letovisko Antalya, kde se summit dnes a v pondělí koná, leží několik set kilometrů od syrské hranice.

"V boji proti terorismu se nyní nacházíme v bodě, kde slova končí," prohlásil Erdogan. Francouzský prezident François Hollande se summitu nezúčastní. Podle tureckých zdrojů ho zastoupí francouzští ministři financí a zahraničí.

Dorazit by naopak měl americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron. Od soboty jsou na místě mimo jiné nejvyšší představitelé Číny, Brazílie či Jihoafrické republiky.

Skupina G20 zahrnuje mimo jiné Spojené státy, Rusko, Čínu, Austrálii, Indii a Indonésii.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…