Moderátor Prezidentského Pressklubu nejen o rozhovoru se Zemanem

05.01.2015 23:10

ROZHOVOR Moderátor Luboš Xaver Veselý, který v neděli na Frekvenci 1 moderoval premiérový díl Prezidentského Pressklubu, pro ParlamentníListy.cz popisuje dojmy z prezidenta Zemana, či zda se bál nějakých dalších vulgarit. Veselý reaguje také na kritiku, která se na něho snesla od publicisty Zdeňka Šarapatky ve smyslu, že se k hlavě státu choval servilně.

Moderátor Prezidentského Pressklubu nejen o rozhovoru se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hovory z Lán nahradil Prezidentský Pressklub.

Máte za sebou premiéru živého vysílání Prezidentského Pressklubu s Milošem Zemanem. Jaké to bylo? Neříkáte si teď zpětně, že jste měl něco udělat jinak, nebo třeba více tlačit prezidenta k přímější odpovědi?

To si říkáte vždycky. Říkám si to po každém vysílání, po každém natáčení už celých 13 let, co jsem na Frekvenci 1, protože je to trošku kvůli tomu kouzlu živého přenosu. Na jedné straně vás tlačí čas, jelikož je přesně daná stopáž pořadu, a na druhé straně máte spoustu témat, kterých se chcete dotknout. Některých bych se třeba dotkl víc nebo hlouběji, ale není to možné. Takže bych určitě udělal některé věci jinak, z druhé strany to není dílo jednoho člověka. Na pořadu spolupracuje dramaturg, náš programový ředitel a podobně a výsledný tvar byl dán naší dohodou.

Zadání ale bylo takové, že jsme ten pořad vysílali pro posluchače Frekvence 1, což má být takové pohodové vysílání. Jsou i stanice, televize nebo některé internetové servery, kde posluchač nebo čtenář očekává konfrontační typ rozhovoru, ale Frekvence 1 je pohodové rodinné rádio a atmosférou Prezidentského Pressklubu jsme se k tomu chtěli trošku přiblížit.

S prezidentem Zemanem jste už řadu rozhovorů dělal, toto byl ale ostře sledovaný pořad díky tomu, že nahradil Hovory z Lán. Překvapilo vás něco? Obával jste se třeba, že zazní nějaké ostré slovo, čehož se obával Český rozhlas?

S Milošem Zemanem jsem dělal řadu rozhovorů už v době, kdy byl premiérem, v době, kdy byl důchodcem z Vysočiny, v době, kdy byl prezidentským kandidátem i v době, kdy byl prezidentem. Nikdy se mi nestalo, a ani náznakem, v žádném z těch rozhovorů - možná jich bylo dvanáct, čtrnáct - jsem neslyšel žádnou vulgaritu. Z této své zkušenosti jsem vycházel a skoro bych se před vysíláním vsadil, že tam nic takového nezazní a také nezaznělo. Neměl jsem z toho vůbec strach.

Publicista a moderátor Zdeněk Šarapatka vás na České pozici velmi ostře zkritizoval s tím, že váš pořad trhá rekordy ve vstřícnosti k některým kontroverzním politikům, že Pressklub je nejkontroverznější politický pořad v českých médiích a naznačil, že si díky své údajné servilitě vůči prezidentovi možná vysloužíte státní vyznamenání. Co na to říci?

Dá se to s tím státním vyznamenáním nějak pojistit? To já bych chtěl, prosím vás! Kvůli tomu to dělám, to je přece každému jasné… Víte, na to se mi těžko odpovídá. My jsme se Zdeňkem roky byli kamarádi, Zdeněk se na několika místech pokoušel moderovat, já jsem ho přivedl do našeho sesterského rádia Bonton, kde měl svůj pořad, který byl záhy zrušen. Myslím si, že každý si už dál udělá názor. Mě to mrzí, považuji to za zapšklou snůšku nesmyslů.

I když jsme se Zdeňkem intenzivně komunikovali a kamarádili, nikdy jsme se neshodli v názoru na Miloše Zemana, takže mě ani nepřekvapuje, že ve chvíli, kdy se vysílá Prezidentský Pressklub, tak nějaká zapšklost a nenávist vytryskne ven. Ale dál to nijak nemíním komentovat, nestojí to za to.

Přesto šlo o poměrně ostrá slova. Zvažujete, že kvůli tomu budete podnikat nějaké právní kroky?

Nebudu. Nestojí to za to, je to takový hořký pláč.

Jaké máte z toho prvního dílu Prezidentského Pressklubu obecně pocity? Jaké další názory nebo kritiku jste registroval?

Trošku mě překvapilo, v jaké pohodě se to celé neslo i stran techniky, protože jsme to vysílali živě, a kdyby se stal jakýkoli technický problém, vyznělo by to příšerně. To se nestalo a tady jsem byl šťastný. Mám pocit, že se tam objevilo i několik zajímavých věcí, které prezident Zeman uvedl. Ostatně nás posléze citovala i některá zahraniční média, což je dobře.

Na kritiku všeho druhu jsem byl připraven a docela mě překvapilo, jak to lidé vzali. Dostal jsem spoustu SMS zpráv a reakcí na Facebooku. Ale podstatné je, že to zatím nesejmul žádný renomovaný kritik nebo komentátor.

Moderátorka Daniela Drtinová se v rozhovoru s ředitelem Frekvence 1 na DVtv divila, že se s prezidentem znáte, že si vás prezident vybral. Jak to tedy bylo?

Není pravda, že by si mě prezident vybral. On si vybral Frekvenci 1, a vzhledem k tomu, že já takový typ pořadu na Frekvenci 1 moderuji už třináct let, bylo to logickým vyústěním. Takové ty stesky, které jsem zaznamenal, třeba z úst Daniely Drtinové, jestli není divné, že se moderátor s prezidentem několik let zná… No, když člověk moderuje třináct let v rádiu takový pořad, tak se všemi těmi politiky, ministry, předsedy vlád, prezidenty a výraznými poslanci se člověk samozřejmě zná. Není to ale tak, že bychom si tykali nebo spolu jezdili na dovolenou. Znám se s ním jako s každým jiným. Bylo pro mě největší překvapení, že tak renomovaná novinářka jako je paní Drtinová položí tuto otázku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…