Mojí kvalifikací není to, že jsem žena. To jsou buranské kecy! zlobí se Jourová

26.07.2014 9:25

Ministryně pro místní rozvoj a kandidátka ČR na eurokomisařku Věra Jourová poskytla Právu rozsáhlý rozhovor. Přiznala, že je odpůrkyní kvót pro ženy a zároveň označila za nízké a „buranské kecy“ tvrzení, že její kvalifikací pro Brusel je to, že je žena.

Mojí kvalifikací není to, že jsem žena. To jsou buranské kecy! zlobí se Jourová
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Politička, právnička, místopředsedkyně hnutí ANO a od listopadu 2013 poslankyně PSP ČR a od ledna 2014 ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová se nyní připravuje na svou misi do Bruselu. Koalice se dohodla a vysílá ji do křesla eurokomisařky. Sobotní Právo se ministryně ptalo, co je pravdy na tom, že se jí chtěl Andrej Babiš nominací do Bruselu zbavit.

„My jsme se tomu opakovaně zasmáli. Ve spoustě věcí si rozumíme a doplňujeme se. Každý jsme úplně jiný. Já nejsem ten, co mu vždycky všechno odkývá, takže to může vyvolávat dojem, že jsem vzpurná. Také jsem slyšela, že mu údajně přerůstám přes hlavu. Já jsem naopak ráda, že nemám slabého šéfa, to by mě to brzy přestalo bavit a šla bych od toho,“ říká Jourová.

A jaký bude její nový šéf J. C. Juncker? „Tohle bych nespojovala, to je budoucnost. Pan Juncker je politik evropského formátu, státník,“ říká na adresu nového šéfa Evropské komise.

Připravena je na regionální rozvoj i dopravu nebo průmysl

Podle známých informací Česko usiluje o získání oblasti regionálního rozvoje. Ale Právo připomíná, že jde o portfolio, o které usiluje také Rakousko. Věra Jourová předpokládá, že se o portfoliu bude vyjednávat i s Rakušany. „Ale já nejsem ten, kdo by měl ta jednání vést. Myslím ale, že budu dostávat průběžné informace o tom, jak to vypadá,“ míní ministryně.

Věra Jourová Právu také řekla, že podle ní shoda na české eurokomisařce nepřišla pozdě, jak někteří tvrdí. „V tuto chvíli je známo 14 nominací, tedy polovina. Nominaci jsme oficiálně ohlásili v pondělí a už na ni pozitivně reagovala ALDE, což je frakce, do které patří ANO,“ říká místopředsedkyně ANO.

Věra Jourová dává najevo, že má největší zájem o portfolio regionálního rozvoje. Vyjednává se ale i o průmyslu a dopravě. Ministryně je přesvědčena, že všechna tato portfolia by zvládla. „Jsem právnička, znám procesní stránku věci. Samozřejmě, kdybych dostala tato portfolia, musela bych více pracovat na tom, abych vstřebala tu substanci. Ale hodně evropských fondů jde do dopravní infrastruktury, na průmysl, podnikání… Nikdo nemůže mít kvalifikaci úplně na všechno,“ podotkla Věra Jourová.

Kvóty mi pomohly a zároveň mě to velmi sráží

V rozhovoru se Jourová vrátila i k otázce kvót pro ženy v politice a uvedla, že ona sama na ně má negativní názor. „Žena má mít šanci prosadit se ve společnosti prostřednictvím své kvalifikace a svých znalostí. A jsem v situaci, kdy kvóty pomohly, ale současně mě to velmi sráží," říká.

Předseda EK Juncker dal totiž najevo, že pro Česko bude výhodné, když nominuje do Bruselu ženu. Od té doby se někdy říká, že kvalifikací naší kandidátky je právě to, že je žena. „To je přesně to, co mě velmi uráží. Byla bych připravena jít do střetu s jakýmkoliv mužem, a kdyby měl dvě vysoké školy a vyšší kvalifikaci než já, byl by to charismatický politik, který by byl schopen ČR v EU dobře propagovat, tak by to byl rovný boj. A kdybych prohrála, byla bych v pohodě. Ale tahle pozice, po tom všem, co jsem zažila, co jsem si nacpala do hlavy, aby se mi neustále předhazovalo, že jediná moje kvalifikace je ta, že jsem žena, to mě uráží opravdu maximálně,“ řekla Jourová. Podle svých vlastních slov s tím chce bojovat prací. „Chci dokázat, že to jsou nízké, buranské kecy,“ zdůraznila.

Nominace zvážím

Věra Jourová při své návštěvě výboru pro evropské záležitosti uvedla, že hodlá vybudovat silný tým spolupracovníků, kteří podle ní musí být naprosto profesionální. Deník Právo však upozornil na údajné snahy ČSSD a KDU-ČSL protlačit do jejího týmu své lidi.

„Zatím je to všechno v jednání. Není to ale tak, že by chtěl někdo někoho protlačovat. Dostala jsem nějaké nominace, abych zvážila možnost jejich uplatnění. Už jsem dostala nominaci od KDU-ČSL, kterou přijmu. Jde o odborníka, vynikajícího analytika na věci kolem EU. Od sociálních demokratů dostanu nějaké nominace příští týden. Jsou to všechno lidi, co žijí v Bruselu, žádní straníci,“ kvituje návrhy Věra Jourová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…