Most chystá elektronické tržiště, čeká úspory v řádu milionu

06.02.2012 15:53

Severočeský Most bude v letošním roce hospodařit se schodkem 216,5 milionu korun. Most tak chce šetřit, ale podle svých slov ne na úkor obyvatel. Hledá jiné možnosti, jak dosáhnout významných úspor.

Most chystá elektronické tržiště, čeká úspory v řádu milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Město už dříve využívalo elektronické aukce a na svém webu zveřejňuje probíhající veřejné zakázky. Chce však nastavit systém, díky kterému by se využívání aukcí a transparentní postupy zavedly i do městských organizací. A v elektronických aukcích hodlá pokračovat a dokonce je rozšířit z oblasti energií i na jiné potřebné komodity.

Schodek Mostu pokryje z úvěru a z peněz získaných v minulých letech. Na investice je vyčleněno 251,5 milionu korun, přičemž téměř čtvrtinu této částky (56,6 milionu korun) město vydá na rekonstrukce budov mateřských a základních škol. Sestavit rozpočet na letošní rok bylo podle náměstka primátora Karla Novotného složitější než v uplynulých letech.

Most je navíc od voleb v roce 2006 neobyčejně vstřícný vůči občanům, ti nehradí poplatky za svoz a likvidaci odpadu, senioři a děti do 15 let mají městskou hromadnou dopravu téměř zdarma. O tyto bonusy obyvatelé Mostu nepřijdou.

Jednou z možností, jak výrazně ušetřit, jsou elektronické aukce. Most s nimi už má dobré zkušenosti:„Díky elektronické aukci ušetříme na dodávkách plynu v letech 2012 až 2013 v budovách magistrátu a u příspěvkových organizací města přibližně 340 tisíc korun.  Navíc, ušetříme v těchto letech zhruba 4,3 milionu korun také na dodávkách elektřiny, to se navíc týká i některých společností, v nichž má město majetkovou účast,“ řekl ParlamentnímListům.cz náměstek primátora pro ekonomiku, majetek a majetkové účasti Karel Novotný.

A dodal: „Na letošek chystáme elektronickou aukci i na mobilního operátora a pak jednu novinku, tak zvaný systém sdružených nákupů. Představte si to jako elektronické tržiště, kde bude nakupovat magistrát i všechny příspěvkové organizace města. A to potraviny, třeba do školních jídelen, a MTZ, což znamená materiálně technické zabezpečení – to je papír, barva do tiskárny a tak podobně,“ vysvětlil náměstek pro ParlamentníListy.cz s tím, že ač se to prý špatně předvídá, očekává úspory minimálně v řádu statisíců až milionu korun.

Právě nyní se koná výběrové řízení na toto „elektronické tržiště“. Jeden z účastníků je i společnost eCentre, která má s elektronickými aukcemi bohaté zkušenosti.

I na Mostecku už pracovala. „V roce 2009 Ústecký kraj s eCentre vysoutěžil levnější elektřinu pro kraj a jeho organizace. Ušetřilo se tak 16 milionů,“ doplnil pro naši redakci náměstek Novotný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…