Mučení zajatců vyšetřovateli CIA je prý v pořádku. Chtějí zničit Ameriku, tak si nic jiného nezaslouží

11.12.2014 10:53

Bývalý novinář z amerického televizního kanálu Fox News a v současné době úspěšný spisovatel Cal Thomas je přesvědčen, že zveřejňovat zprávu o mučení zajatců vyšetřovateli CIA nemá smysl. Prý to pouze poškodí USA a vloží to do rukou další zbraň všem nepřátelům.

Mučení zajatců vyšetřovateli CIA je prý v pořádku. Chtějí zničit Ameriku, tak si nic jiného nezaslouží
Foto: repro
Popisek: Záběr z amatérského videa, které si natočili američtí vojáci, kteří se bavili tím, že močili na mrtvé bojovníky Talibanu

Thomas se podivuje snaze americké senátorky Dianne Feinsteinové a jejích příznivců zveřejnit zprávu u mučení zajatců CIA. „Co tím získáme, když tuto zprávu pošleme do světa právě teď, když jsme ve válce s nepřítelem, mezi jehož oblíbené kousky patří stínání hlav amerických občanů?“ táže se Thomas a konstatuje, že se rozhořel spor mezi politiky a zpravodajci nad tím, jestli tento způsob vedení výslechů přispěl k lepšímu zajištění obrany Spojených států či nikoli.

Americký spisovatel upozorňuje na text několika bývalých ředitelů CIA publikovaný v deníku Wall Street Journal, podle kterých ostřejší vedení výslechů umožnilo vyšetřovatelům CIA získat mnoho užitečných informací. V konečném důsledku to vedlo k vypátrání vůdce Al-Kájdy Usámy bin Ládina v jeho pákistánském úkrytu. Před více než sedmi lety bylo zase díky takto získaným informacím zabráněno dalším teroristickým útokům a došlo k zajištění duchovního otce útoků z 11. září Khalida Sheika Mohammeda. „Ať si říká Senát, co chce. Já vím, že to prostě funguj,“ cituje Thomas bývalého vysokého důstojníka CIA Josého Rodrigueze.

celý text v angličtině máte kdispozici ZDE

Thomas poukazuje na to, že vypracování této zprávy už stálo americké daňové poplatníky nejméně 40 milionů dolarů. Vedle finanční stránky věci se obává, že její zveřejnění ještě více povzbudí nepřátele Spojených států. „Jejich pozornost se ještě více zaměří na agenty CIA. Po celém světě se budou konat demonstrace lidí bojujících za svobodu, aniž by za ni ovšem byli ochotni něco obětovat. Taliban, Al-Kájda a Islámský stát budou svým věrným opět hlásat, že jsou Spojené státy říší zla a stojí za všemi špatnostmi. Přitom se jedná o organizace, které si s dodržováním zákonů nedělají těžkou hlavu. Bezohledně vraždí ženy i děti a všechny ty, kteří se nepodrobí jejich tyranii.

Bývalý viceprezident Dick Cheney zmiňoval, že tyto výslechové praktiky již byly analyzovány na ministerstvu spravedlnosti a nebylo na nich shledáno nic nezákonného. „Kdybych to musel já osobně analyzovat znovu, došel bych k tomu samému závěru,“ cituje Thomas Cheneyho vyjádření a nesouhlasí s tezí republikánského senátora Johna McCaina, který se postavil za zveřejnění zpráv a namítal přitom, že by se Američané neměli chovat jako jejich nepřátelé. „Tento argument by byl pravdivý jen tehdy, pokud bychom zabíjeli bezbranné jako teroristé. My jim však pouze bráníme, aby zabíjeli oni nás,“ má jasno Thomas.

více informací k autorovi textu je ZDE

Thomas se také vrací k horlivé snaze amerického prezidenta Baracka Obamy uzavřít věznici ve Guantánamu. Poslal při té příležitosti šest vězňů do Uruguaye. Vláda této země je následně klasifikovala jako uprchlíky a vůbec nesleduje jejich současné aktivity. „Přitom jeden z důstojníků zpravodajských služeb v rozhovoru pro Fox News nedávno přiznal, že ze 620 propuštěných vězňů z Guantánama se asi 180 vrátilo zpět na bojiště. Několik desítek z nich se připojilo k Islámskému státu a operují uvnitř Sýrie,“ poukazuje Thomas.

„A aby toho nebylo málo, tak se budoucí prezidentská kandidátka Hillary Clintonová vyjádří v tom smyslu, že je třeba našim nepřátelům porozumět a chovat se k nim empaticky. Toto vyjádření by si její potenciální voliči měli dobře zapamatovat. Já osobně vidím jedinou možnou taktiku, jak proti islámským teroristům postupovat. Musíme je prostě porazit a ukončit tuto dlouhotrvající válku. Je třeba porazit ty, kteří nás chtějí zničit. Nikoli plýtvat časem a řešit, jakým prostředky toho docílíme, případně, jestli se u toho budeme cítit dobře,“ míní Thomas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…