Muslimové mohou mít mnohem větší práva. Není se čeho bát, ujišťuje arabista

12.09.2014 12:40

Práva muslimů mohou v ČR výrazně posílit. Každopádně muslimové jsou u nás registrovaní od 17. září 2004, a to znamená, že uplyne deset let. S touto hranicí má každá církev právo zažádat o vyšší registraci, která by jí dovolovala třeba uzavírat církevní sňatky, zakládat církevní školy či učit náboženství. Server iDnes.cz oslovil známého arabistu, který se domnívá, že se není čeho obávat.

Muslimové mohou mít mnohem větší práva. Není se čeho bát, ujišťuje arabista
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uvnitř mešity Kul Sharif

Deset let od registrace Ústředí muslimských obcí v Česku uplyne příští úterý. Na Ministerstvu kultury tak bude moci žádat o takzvanou vyšší registraci, která významně rozšiřuje jeho práva. Žádost musí mimo jiné podpořit peticí s deseti tisíci podpisy.

Téma islámu je však pro některé občany těžko stravitelné a právě odpůrci rozšiřování práv z iniciativy „Islám v České republice nechceme“ už v Poslanecké sněmovmě odevzdali petici s 22 tisíci podpisy. Lidé, kteří za peticí stojí, mají podle iDnes.cz většinou s muslimy osobní zkušenost. Mluvčím iniciativy je Artur Fischer, který žil pět let v Izraeli a v Sýrii. „Muslimové někdy ve svých kázáních vyzývají k rasové nenávisti, takže by u nás neměli mít povolené školy,“ cituje server Fischera.

A co čeští muslimové? Zatím není úplně jasné, jak moc o vyšší registraci budou stát. „Zatím o ni nepožádali,“ potvrdila mluvčí Ministerstva kultury Helena Markusová. Pravděpodobné však je, že ji budou chtít. „Máme nafocené nástěnky v mešitách, že se tam už sbírají podpisy,“ tvrdí Fischer.

Petice nic neovlivní

Orientalista Bronislav Ostřanský z Akademie věd ČR si myslí, že rozšíření práv muslimů se Češi bát nemusí. Stejně by se prý mnoho nezměnilo. „Oni zatím ani nemají jasno v tom, jestli by chtěli školu v češtině pro konvertity, nebo pro cizince. A náboženské kurzy při mešitě už stejně fungují,“ namítá Ostřanský.

Poslanci se peticí iniciativy „Islám v České republice nechceme“ sice zabývat budou, ale iDnes.cz zdůrazňuje připomenutí akademika Ostřanského, že petice stejně nic neovlivní, protože pokud muslimové splní všechny podmínky, tak jim stát práva přiznat musí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…