Může nastat obrovská krize, ale v Číně je všechno trochu padlé na hlavu, míní ekonom Pikora

26.08.2015 13:20

Ekonom Vladimír Pikora hodnotí současnou situaci v Číně. Jestliže si tamní komunistická vláda hraje na kapitalismus, nesmí se divit, že její ekonomika pořád neroste do nebes, jednou musel přijít i pokles. Otázkou je, co tamní vláda udělá teď. Možností má hodně, některé z nich si možná ani nedokážeme představit.

Může nastat obrovská krize, ale v Číně je všechno trochu padlé na hlavu, míní ekonom Pikora
Foto: roklen24.cz
Popisek: Čínské jüany neboli renminbi - ilustrační foto

Jednou z možností, kterou před sebou čínští komunisté mají, je, že nebudou dělat nic. Současná nelehká situace by se tak vyřešila přirozenou tržní cestou.   

„Krize by byla globální a ohromná, ale během pár let bychom se z toho dostali. Jenže recese v Číně? V komunistickém režimu, který má akciovou burzu? Já si myslím, že by se řada lidí mohla bát, aby to nevedlo k pádu režimu. Je možné, že by Čína zvolila taková řešení, o kterých se nám tady v Evropě vůbec nezdá. V Číně je totiž všechno tak trochu padlé na hlavu. Teoreticky jsme jednou nohou v ohromné krizi a recesi, ale vidím cestu ven, aby z toho recese být nemusela,“ prohlásil Pikora v rozhovoru pro Deník.cz.

Čínští komunisté si také mohou půjčit, což by je možná dovedlo až k řeckému scénáři. Nebo si mohou natisknout nové peníze a v neposlední řadě můžou prodat část dluhu Spojených států. Ale pozor, kdyby Peking prodal dluhopisy USA, dostalo by to podle experta do problémů Američany.

Avšak, jak už bylo naznačeno, nelze vyloučit ani možnost, že žádná krize nebude. V tuto chvíli se šíří napříč světovými trhy obava, co bude dál, když Čína neroste jako dřív, klesají ceny ropy i zlata. Právě tato nejistota a strach z budoucnosti může být základem další krize. Čínská vláda ale může svět překvapit nějakým plánem, který trhy uklidní, a bude po problému. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…