Může se i váš panelák změnit v pochodeň? Tady jsou odpovědi

17.06.2017 9:47

Na severozápadě Londýna lidé před několika dny prošli peklem. Skleněným peklem. Jeden ze čtyřiadvacetiposchoďových panelových domů se změnil v pochodeň. Zatím jsou potvrzeny asi tři desítky obětí, ale může jich být i přes sto. Obyvatelé panelových domů v Česku se teď bojí, že se podobná tragédie může stát i u nás. V Londýně se totiž oheň šířil přes zateplení polystyrenem.

Může se i váš panelák změnit v pochodeň? Tady jsou odpovědi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Londýn

Polystyren, kterým se zateplovaly paneláky v Česku v 90. letech, může za určitých okolností představovat smrtící past.

„I když použijete sebehorší minerální vatu, nikdy ji nezapálíte. Kdežto polystyren je prostě hořlavý materiál, otázka tak je: Tam, kde jsou lidé, musí být něco, co hoří, když umíme vyrobit nehořlavé materiály? Můj názor je, že nikoliv, už proto, že při hoření polystyrenu se do ovzduší dostanou škodlivé látky,“ říká například expert na požární bezpečnost Zbyněk Valdmann deníku MF Dnes.

Odborník na požární bezpečnost Jiří Fait dodává, že zateplení polystyrenem je nebezpečné, pokud je provedeno nekvalitně. Jestliže byla práce odvedena v souladu s předpisy, riziko je minimální, byť se nedá moc odhadnout, jak bude polystyren reagovat. Na to poukazují i výrobci minerálních vat. Mezi firmami, které prosazují zateplování polystyrenem a zateplování vatou zuří dlouholetý konkurenční spor.

„Zejména v devadesátých letech byl boom, kdy lidé chtěli mít rychle opravené fasády. Někdy to dělali i načerno, často firmy, které nebyly odborné. Polystyren patří stále do druhé nejhorší třídy hořlavosti ze sedmi. Když hoří, odkapává a zapálí i spodek domu. Podle mě taková izolace rizikem je,“ říká architektka a výkonná ředitelka Asociace výrobců minerální vaty Marcela Kubů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…