Na Národní třídě se v rámci oslav hraje i divadlo a vystupují muzikanti

17.11.2014 14:18

Hudbou i pouličním divadlem si dnes odpoledne až do večera lidé na Národní třídě v Praze připomínají 25. výročí sametové revoluce. Pořádá se tu jednodenní festival Díky, že můžem!-Korzo Národní. Po ulici proudí stovky lidí a poslouchají kapely u pódií Pravda a Láska, u Národního divadla si prohlížejí časosběrný fotografický cyklus nebo se zastavují v improvizovaném rozhlasovém studiu, kde čtou mladí autoři svoji poezii.

Na Národní třídě se v rámci oslav hraje i divadlo a vystupují muzikanti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeden z transparentů na Národní třídě

 Od rána Češi na výročí listopadových událostí 1989 vzpomínají také u památníku na Národní třídě. Na místo, které symbolizuje zásah socialistické policie proti demonstrujícím studentům, nosí svíčky a květiny. Čekají v dlouhé frontě, než se na ně dostane řada. Dopoledne také sloužil mši ve zcela zaplněném kostele sv. Voršily kardinál Dominik Duka, zpíval se mimo jiné Svatováclavský chorál.

Mnoho lidí má na klopách připnuté trikolory nebo takzvané placky s portrétem vůdce sametové revoluce a prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Dopoledne se na Národní třídě konala demonstrace, které se účastnily tisíce lidí. Protestovaly proti současnému prezidentovi Miloši Zemanovi a vyzývaly jej k abdikaci.

V jednu hodinu odpoledne začala na pódiu Láska hrát kladenská formace Zrní. K večeru od 18:00 čeká hlavní stage Pravda, která stojí před obchodním domem na Národní třídě, koncert zpěvačky Lenky Dusilové s kapelou Baromantikou, sólový projekt hudebníka a skladatele Jaromíra 99 a vystoupení svébytné kapely Vložte kočku.

Program je zajištěn až do nočních hodin

"Pouliční divadlo je v podstatě po celé Národní třídě, ale především se soustřeďuje v okolí Národního divadla, kde mimo jiné je i zajímavý black box. To je instalovaný prostor, v němž na lidi čekají divadelní představení," řekla ČTK za pořadatele Adéla Brabcová.

Na ulici bude až do nočních hodin ale daleko víc akcí. Lidé se mohou například vydat na architektonickou procházku s Petrem Kučerou, vyjádřit svůj názor u instalované Zdi díků nebo zavítat do improvizovaného bytu a přečíst výtisk samizdatu a poslechnout punkové kapely. V odpoledních hodinách projde Národní třídou tradiční satirický průvod Sametového posvícení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …