Na elektronické evidenci tržeb se může rozpadnout koalice, připustil Jurečka

19.03.2015 17:53

Šéf rezortu zemědělství Marian Jurečka v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vysvětloval, proč brojí proti prodeji sudového vína, pokud nepochází z Česka, když z domácí produkce pokryjeme asi jen polovinu toho, co vypijeme. Následně pochválil předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a vydal jedno varování ohledně elektronické evidence tržeb. V krajním případě by kvůli ní mohla padnout i vláda. Nakonec prozradil, čeho by chtěli lidovci dosáhnout v příštích krajských volbách.

Na elektronické evidenci tržeb se může rozpadnout koalice, připustil Jurečka
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka na přednášce pro studenty Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zavítal do čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu a vysvětloval v něm, proč bojuje proti sudovým vínům dováženým ze zahraničí. Česká republika z vlastních zdrojů dokáže pokrýt jen polovinu spotřeby.

Provozovatelé vinoték ale tvrdí, že je to může zničit. Podle ministra to není pravda, změní se totiž jediná věc. Z opakovaně plnitelného sudu budou muset vinaři přejít na jednorázový box, který umožní lepší kontroly. "To opatření chrání hlavně trh, spotřebitele a pak samozřejmě také stát, který čelí nemalým daňovým únikům," podotkl ministr. Kdyby snad nechtělo ministerstvo k tomuto kroku přistoupit s odůvodněním, že by stačila jen důslednější kontrola stávajících sudových vín, muselo by zaměstnat stovky kontrolorů.

Bělobrádek je dobrý předseda

Ve druhé polovině pořadu se Jurečka jakožto první místopředseda KDU-ČSL vyjadřoval k situaci u lidovců. Rozhodl se nekandidovat na předsedu proti Pavlu Bělobrádkovi na květnovém sjezdu, aby neštěpil stranu. "V tuto chvíli je pro mě důležitější, abychom táhli za jeden provaz," zdůrazňoval. Bělobrádek je podle něj dobrým předsedou strany.

Lidovci by ale zároveň měli věnovat větší pozornost drobným živnostníkům, kterým bylo i přes různé proklamace pomáháno příliš málo. To prohlašuje v situaci, kdy koalice za účasti lidovců plánuje zavést elektronickou evidenci tržeb. Jurečka upozorňuje, že je třeba získat údaje o tom, kde evidence bude ještě k užitku a kde už napáchá více škody než užitku.

Lidovci by měli věnovat víc pozornosti drobným podnikatelům

Prý bude také třeba zamyslet se nad tím, jak podnikatelům současně s touto povinností ulevit. "A k tomu pomohou údaje z dopadové studie, kterou po Ministerstvu financí požaduji," zdůraznil host pořadu. A co se stane, když takováto studie nevznikne? "Já jsem veřejně řekl, že pro takovýto polotovar ruku nezvednu ani na vládě, ani ve sněmovně," připomněl. To by v krajním případě mohlo vést až k rozpadu koalice, protože v koaliční smlouvě jasně stojí, že partneři hlasují jako jeden muž o daňových zákonech, jinak koalice padá. Ale Jurečka doufá, že partneři ve vládě najdou shodu.

V obecné rovině doufá, že v koalici po sjezdech dvou největších stran znovu vychladnou hlavy a budou hledat racionální řešení řady problémů.

Nakonec se vyjádřil i ke krajským volbám, které nás čekají v roce 2016. Ambicí lidovců prý je skončit první, druzí, nejhůře třetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…