Na francouzském festivalu představí český film. Je o Romce, hledající cestu ven

28.05.2014 16:19

Režisér Petr Václav představil na festivalu v Cannes svůj nový film „Cesta ven“. V něm filmař žijící ve Francii popisuje příběh české Romky, která se snaží uspořádat si svůj život i navzdory obtížným podmínkám. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz režisér rozebírá situaci Romů a také vztah většinové společnosti vůči romské menšině v Česku.

Na francouzském festivalu představí český film. Je o Romce, hledající cestu ven
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

Situaci Romů považuje za tragickou, a to i kvůli exekucím. Netýká se to ale jen Romů, celou řadu lidí podle režiséra ničí finanční sankce.

„Zjistil jsem, že je to daleko horší, než jsem si představoval. Romové se za poslední léta propadli do bídy životního minima, do pasti zadlužení. Nemají šanci se z něj dostat. I kdyby dostali práci, jejich platy budou celá léta zadržovány exekutory, kteří jim nechají jen jakési životní minimum. Přitom k tomu vůbec nemuselo dojít, kdyby zákonodárci nebyli bývali zkorumpovaní a propojeni s exekutorskou lobby,“ děsí se filmař.

Romové museli umět i skvěle lhát, aby nepřišli o děti

Situace Romů podle Václava obnažuje problémy české společnosti. Slabina je už v tom, že Romové jsou hrdí na svou identitu, ale také se za ni někdy stydí, protože cítí tlak většinové společnosti. Jsou si vědomi svých nedostatků, ale také cítí nenávist jiných lidí.

Režisér věří, že film u českého publika nevyvolá xenofobní odezvu. Hrdinkou je mladá žena - matka - Žaneta, která se jen snaží v životě vyjít s tím, co má, případně svou situaci zlepšit. Diváci budou moct zhlédnout např. život na ubytovně. Připomíná ale, že romské problémy mají své kořeny hluboko v historii.

„Romové museli po celá staletí umět obelstít gadže, kteří je odháněli, nedovolovali jim stavět si poblíž jejich měst a vesnic tábory, nebo jen na velmi omezenou dobu. Romové museli z mnoha důvodů umět skvěle lhát, aby jim například nevzali děti nezletilých matek, museli umět všelijak kličkovat, aby přežili,“ popisuje situaci Václav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…