Ekonom Páral ke zdravotnictví: ČSSD pláče nad tím, co si sama navařila

31.08.2013 12:35

Financování zdravotnictví je téma v každých volbách. Socialistické kampani nahrává současná situace, kdy pojišťovny mají finanční potíže, zpožďují se platby nemocnicím a omezuje se objem proplácených úkonů. Je to ale zasloužený dárek, protože vláda Petra Nečase (ODS) udělala pro stabilizaci systému velice málo. Napsal to šéfredaktor týdeníku EURO Pavel Páral v článku pro MF Dnes.

Ekonom Páral ke zdravotnictví: ČSSD pláče nad tím, co si sama navařila
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Páral ovšem nehájí sociálnědemokratickou politiku. Připomíná, že teď mají na stole to, co si sami navařili. Předně exministr zdravotnictví David Rath zmrazil objem péče, donutil nemocnice odkládat neakutní operace a vyvolal protesty lékařů, kteří se starají o nejnákladnější pacienty, především onkologické. Tehdy se situace vyřešila navýšením plateb od státu.

Levicové běsy zabránily většině racionálních reforem

Další vlády už státní dotace držely na uzdě a zdravotnictví fungovalo. Dokonce došlo k velkorysému navýšení platů po akci Děkujeme, odcházíme.

Levice pak vyvolávala běsy, které zabránily většině racionálních reforem. Teď zmizí regulační poplatky až na poplatek za pobyt v nemocnici. Sníží se ale ze sta korun na šedesát. Nemocnicím to má být vykompenzováno snížením DPH na léky a zdravotnický materiál.

Populace stárne a léčba seniorů se prodraží

To ovšem bude chybět v rozpočtu, odkud jsou žádány peníze na navýšení plateb za státní pojištěnce, odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven a další výdaje.

Všichni chtějí co nejlepší zdravotnictví za co nejméně peněz. Bohužel i zde platí, že stárne populace. Léčba seniorů bude představovat problém pro finanční rovnováhu zdravotnictví. To jde ruku v ruce s vědeckým pokrokem, který přináší nové, ale nevídaně drahé způsoby léčby.

Po volbách nás čeká snižování dostupnosti nejdražší péče a nejzákladnějších léků

Po volbách se bude předstírat, že se nic neděje. Zároveň se bude snižovat dostupnosti nejdražší péče a nejzákladnějších léků. Zvyšování plateb za státní pojištěnce nebo zvýšení povinného zdravotního pojištění je už teď veřejným tématem. Přitom je pojištění v České republice jedno z nejvyšších na světě.

Nutno podotknout, že problémy se objevují i kvůli nedůslednosti Nečasovy vlády, která navíc zabředla v koaličních problémech.

Odskáčeme to všichni

Je tu i cesta, že si lidé připustí, že nic není zadarmo. Bude dostupná i velmi drahá péče, ale bude pro každého. Ne jen pro ty, kteří si ji mohou dovolit a odcestovat za ní na švýcarskou kliniku. To by ovšem bylo nutné pustit do zdravotnictví konkurenci a tržní mechanismy. Jen ty nejlépe dovedou regulovat cenu péče.

Nemocnice nebudou krachovat. Jejich záchranu zaplatí daňoví poplatníci a odskáčou to pacienti. Nejspíš to ale odskáčou všichni, obává se Páral.


 

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …