Na vědu je zatím přislíbeno navýšení jen o 167,5 milionu korun

05.09.2014 18:30

Souhrnné prostředky na výzkum, vývoj a inovace napříč kapitolami by se měly podle aktuální verze návrhu státního rozpočtu na rok 2015 oproti letošku zvýšit jen o 0,6 procenta na 26,8 miliardy korun. Úřad vicepremiéra pro vědu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) však podle vyjádření pro ČTK počítá s tím, že konečná částka bude výrazně vyšší.

Na vědu je zatím přislíbeno navýšení jen o 167,5 milionu korun
Foto: TV Prima
Popisek: Moderátoři na předávání výročních cen nadačního fondu Neuron na podporu vědy

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v srpnu řekl, že celé vědě plánuje přidat 900 milionů korun. Aktuální navýšení je přitom pouze 167,5 milionu korun. Další peníze by se do rozpočtu na vědu měly dostat v průběhu jeho projednávání v kabinetu, kam zamíří ve středu.

Počítá s tím také Rut Bízková, předsedkyně technologické agentury České instituce. Tato organizace zaměřená na aplikovaný výzkum potřebuje minimálně půl miliardy korun na program Epsilon. V něm jako jediném budou spolupracovat výzkumné organizace s firmami v oblasti životního prostředí, energetiky, dopravy a technologie materiálů. „Podle našich informací tam ještě těch 900 milionů není. Budeme z nich žádat 500 milionů na Epsilon," řekla ČTK Bízková.

Největší výdaje na výzkum má Ministerstvo školství

Z hlediska financí je pro Technologickou agenturu zásadní zvládnout nadcházející rok. V letech 2016 až 2017 by jí už financování projektů nemělo činit takové potíže. „Už rok 2014 byl krizový a rok 2015 bude ještě krizovější," hodnotila její předsedkyně situaci.

Největší výdaje na vědu a výzkum má Ministerstvo školství, z jehož rozpočtu půjde na tyto účely 11,26 miliardy korun. Dalších bezmála šest miliard by navíc měla věda dostat z evropských programů spravovaných tímto úřadem. Pod Ministerstvo školství spadají mimo jiné vědecká centra excelence, špičkové výzkumné instituce vybudované díky prostředkům z evropských fondů. Ta aktuálně procházejí kontrolou, aby se zjistilo, jak bude možné v příštích letech financovat jejich provoz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…