Na východě Ukrajiny opět hřměla děla, zahynuli prý tři civilisté

01.02.2015 11:09

Noc na východě Ukrajiny byla neklidná: Separatisté a ukrajinská armáda se vzájemně obviňují z ostřelování, a to i z těžkých zbraní. Podle povstalců zahynuli tři civilisté, skoro dvě desítky utrpěly zranění.

Na východě Ukrajiny opět hřměla děla, zahynuli prý tři civilisté
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Všude ve vesnicích a městech jsou krátery po bombách

Povstalci podle armádního komuniké ostřelovali z raketometů, děl či minometů města a obce Ščastje a Krymske v Luhanské oblasti, Petgrivske, Novokalynove, Mykolajivka a Pisky v Doněcké oblasti. Palbě čelily i pozice v okolí strategických měst Debalceve a Mariupol, nicméně vládní "síly pevně brání pozice a pokaždé uštědřují teroristům značné ztráty".

Ukrajinské úřady označují povstalce za teroristy.

Naopak jeden z velitelů doněckých separatistů Eduard Basurin obvinil ukrajinské jednotky, že během noci ostřelovaly obce na povstaleckém území v 30 případech. Během posledních 24 hodin byli podle něj zabiti tři civilisté a dalších 19 zraněno.

Přestřelky následovaly po bezvýsledných jednáních v Minsku, které podle Kyjeva ztroskotaly na ultimátech rebelů, a tak je prý celý mírový proces ohrožen. Separatisté naopak tvrdí, že nezdar zavinila neschopnost Kyjeva kontrolovat své jednotky na východě země. A Kreml dnes varoval před "unáhlenými" soudy o nezdaru rozhovorů, výsledek prý ukáže až čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…