Náboženství vrahů. Islám je terorismus, tvrdili demonstranti před islámskou modlitebnou. A přinesli si střelné zbraně

01.06.2015 14:48

Minulý pátek se ve Phoenixu, v americkém státě Arizona, konal v pořadí již druhý protimuslimský protest. Na facebookové pozvánce byli všichni upozorněni na soutěž v kresbě proroka Mohameda, na nutnost přinést si sebou vlastní občerstvení a také na to, aby každý využil druhého dodatku americké ústavy, tedy právo nosit zbraň. Informovala agentura Reuters.

Náboženství vrahů. Islám je terorismus, tvrdili demonstranti před islámskou modlitebnou. A přinesli si střelné zbraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: I ve Štrasburku se brojí proti islámu

Organizátor akce, Jon Ritzheimer, bývalý mariňák, který se dvakrát podíval do Iráku a podle svého facebookového profilu je velký odpůrce islámu, zorganizoval protest na podporu svobody slova. Ten se konal minulý pátek přímo před budovou islámského komunitního centra, v níž zrovna probíhalo modlitební shromáždění. Svoboda slova maskovala obyčejnou nenávist vůči islámu.

„Opravdový islám je terorismus. Ano, ti, co se tam venku dopouštějí všech těch zvěrstev, jen následují tu knihu tak, jak je psaná,“ sdělil Ritzheimer CNN.

Na protestu byly vidět cedule s nápisy „Jděte domů, náckové!“, někteří demonstranti se nechali slyšet, že islám je náboženství vrahů, někteří ve vojenském oblečení nosili poloautomatické zbraně na obranu svobody projevu.

Podle facebookových stránek se mělo protestu zúčastnit na devět set lidí. Na toto číslo byla místní policie připravená, nakonec však vznikly dva tábory o zhruba 250 lidech a rozdělovaly je policejní zátarasy. Protest se obešel bez násilí.

Celý text s fotografiemi zde

Představení mešity oficiálně odsuzují veškeré násilí obecně a kriticky se vyjádřili i vůči ozbrojeným skupinám jako Boko Haram či Islámský stát. Většina účastníků bohoslužby reagovala na Ritzenheimerovu akci společným zpěvem „Miluj bližního svého“. V Arizoně jsou desítky tisíc muslimů.

Todd Green, profesor univerzity v Iowě, který se zabývá islamofobií, řekl, že vše, co dělá Islámský stát, zkresluje americkou představu o muslimství. „Skoro dvě třetiny Američanů nikdy neviděli muslima. Znají ISIS, al-Káidu a Charlie Hebdo,“ řekl Green.

Imraan Siddiqi, představitel Rady pro americko-islámské vztahy pro Arizonu, popsal páteční protest jako součást „epidemie protiislámských nálad“, která je za hranicí protestu proti extremismu. „Povšimněte si, že oni nechtějí zbavit Ameriku radikálního islámu. Oni ji chtějí zbavit islámu kompletně,“ řekl Siddiqi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…