Náckové ho polámali, tak jim vyvrací bludy. Aktivista Cemper si sype popel na hlavu

15.08.2019 14:32

Web Manipulátoři.cz se prezentuje jako jedna z hlavních front války proti dezinformacím. Jednou z jeho nejvýznamějších postav je Jan Cemper. Muž s historií v anarchistickém hnutí a mezi odpůrci amerických základen. Nyní na Facebooku prozradil, že se mu to hodí při odhalování dezinformací. Když se jako anarchista dostal mezi „ruskou dezinformační scénu“, dobře prý poznal, co je zač, a díky tomu dnes lépe než jiní pozná její hoaxy.

Náckové ho polámali, tak jim vyvrací bludy. Aktivista Cemper si sype popel na hlavu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jan Cemper, organizátor protestu proti Miloši Zemanovi a KSČM

Jan Cemper provozuje web Manipulátoři.cz, který si klade za cíl odhalovat hoaxy a manipulace. V poslední době například odhalili manipulaci serveru Echo24.cz, který napsal, že společnost Gillette, která ve své reklamní kampani léčila muže z toxické maskulinity, na kampaň doplatila ztrátou zákazníků a poklesem přijmů. V článku, napsaném osobně Cemperem, Manipulátoři.cz označily tvrzení za manipulaci, protože prý nikde nebyla prokázáno, že by propad tržeb byl způsoben touto kampaní. Podobným způsobem si počíná i při dalším odhalování dezinformací.

Anketa

Porušuje prezident Zeman Ústavu České republiky?

10%
90%
hlasovalo: 12256 lidí

Na to, jakým způsobem jeho odhalování dezinformací funguje, se na svém blogu zaměřila blogerka Kateřina Lhotská. Rozebrala Cemperovu značně kreativní analýzu jedné dezinformace. Šichtařová pak na Twitteru její blog sdílela a připsala poznámku, že ji vypjatě ideologický přístup Manipulátorů vlastně ani nepřekvapuje, vzhledem k tomu, že sám Jan Cemper byl v minulosti veden jako levicový extremista, o kterém se dokonce zmiňovala BIS ve své zprávě jako o potenciálním nebezpečí. Konkrétně byl ve zprávě za rok 2011 veden jako součást levicově extremistické scény.

 

 

Cemper reagoval rovněž na sociální síti. Nejprve tvrdil, že se mu Šichtařová mstí za text, ve kterém Manipulátoři.cz Šichtařovou společně s manželem Vladimírem Pikorou nazvali „Skázopravci české pop-ekonomie“. Proč na pomstu čekala od vydání textu 12.3.2019 skoro půl roku, to už neřešil.

A pak se jal vysvětlovat jak to tedy s anarchistickou scénou má. Že se objevil ve zprávě o extremismu, to nezpochybňuje. Ale hned další rok, v roce 2012, se prý od extremistické scény distancoval.

„Anarchismus, komunismus, fašismus, nacionalismus a všechny ty extremistické směry mají společné jedno: tvrdí, že za jejich problémy může někdo jiný. Anarchisti a komunisti za to viní kapitalisty, respektive majitele firem... Fašisti a nacionalisty lidi jiné rasy, kultury či víry. Být antifašistou, stejně jako antikomunistou, je správné. Nelze ovšem vylamovat klín klínem,“ vyjádřil svůj aktuální postoj.

O den později se k tématu vrátil v dalším příspěvku. A vysvětlil, že právě kvůli své extremistické minulosti teď dělá projekt Manipulátoři.cz, který pomáhá jiné extremisty odhalovat.

A v sypání popela na hlavu pokračoval: „Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, jak se věci mají. Uvědomil jsem si, že v minulosti jsem dělal Rusku užitečného idiota“. Vzpomíná si prý, jak protestoval proti americkým základnám a „bylo to prolezlé lidmi, co dnes tvoří dezinformační scénu, šíří tu prokremelské bludy“.

Díky tomu, že „ruskou dezinformační scénu“ poznal zevnitř teď prý jako analytik mnohem lépe pozná jejich hoaxy.

Jeho vyznání, jak díky zkušenosti insidera pozná na sto honů ruského trolla, ocenil i Tomáš Peszynski, zakladatel Pražského Majdanu a dnes aktivista iniciativy propagující Evropskou unii nazvané Pulse od Europe. „Honzo, ty jseš jeden z nejvíce cool aktivistů co znám. Jseš rozumný a férový,“ ocenil jej.

Cemper se mu v odpovědi dojatě vyznal, že „to měl všechno hozené přes antifašismus.“

„Nesnášel jsem a nesnáším nácky, protože mi v 15ti zlámali žebra. Bezdůvodně,“ zavzpomínal. Věřil prý, že bojovníci proti radaru a kapitalismu jsou autentičtí antifašisté.

„Ukrajinská krize mi ukázala, že i mezi Rusákama je hodně nácku. Pak přišel ještě ten ruský zákon proti LGBT, vše to završila islamofní hysterie, která mi ukázala, že tihle lidé jsou stejní jako náckové a s náckama vlastně nemají problém,“ vyznal se strážce mediální čistoty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…