Nápad Babiše nevytvořit ministerstvo vědy je neuvážený, říká prezident česko-izraelské komory Pavel Smutný

12.12.2017 13:18

"Dnešní Mozart je zřejmě ajťák... Technický pokrok bez kultury a civilizace nebude mít smysl," říká v Rozhovoru s... regionalnitelevize.cz čerstvý Rytíř umění a literatury a prezident Česko-izraelské smíšení obchodní komory Pavel Smutný.

Nápad Babiše nevytvořit ministerstvo vědy je neuvážený, říká prezident česko-izraelské komory Pavel Smutný
Foto: regionalnitelevize.cz
Popisek: Rytíř umění a literatury a prezident Česko-izraelské smíšení obchodní komory Pavel Smutný.

Pavel Smutný dále v rozhovoru hodnotí působení Pavla Bělobrádka v pozici vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace, i úroveň naší vědy a výzkumu v porovnání s Izraelem, který investuje do této oblasti skoro nejvíce na světě v poměru ke svému HDP. 

Česká republika podle něj dává na vědu a výzkum stále málo peněz, navzdory plánovaným navýšení rozpočtu. Navíc jsou tyto peníze podle něj neefektivně investovány. "Je to velmi silná lobby, která si ty peníze rozděluje, jsou to veliké zdroje a bylo by dobré to zefektivnit. Je důležité, aby financování vědy bylo vícezdrojové - aby se podílel nejenom stát, ale i soukromé subjekty... My potřebujeme daleko víc, aby ta věda šla k praxi. To bude motorem ekonomiky v budoucích letech, nikoliv prosté průmyslové činnosti, které budou čím dál víc nahrazovány právě těmi novými technologiemi," říká Pavel Smutný .

V tomto kontextu nesouhlasí s nápadem Andreje Babiše rozptýlit agendu vědy, výzkumu a inovací mezi ministrerstva školství a průmyslu. Nicméně je optimistou a věří, že i Česká republika se postupně bude dotahovat na úroveň Izraele. "My jsme nabyli svobodu na ulici, pak se tady změnily politické poměry. Ale zdaleka se ještě nezměnily hospodářské poměry a mentalita lidí, ta jde až poslední a s tou teprve jsou ty instituce. To znamená, my jsme to čtvrtstoletí strávili docela důležitými činnostmi, ale v řadě věcí jsme se nepohnuli dostatečně dopředu, ale to teprve přijde. Podle mě to potom přijde skokově a bude to rychle vyřešeno. Vidíme dnes i v politice nové trendy, velmi zajímavé, to už je ta nová mentalita a ta se postupně bude dostávat i do těch sofistikovaných oborů, jako je třeba řízení vědy," říká prezident česko.izraelské komory. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…