Napálený Jakub Janda. Rozčiloval se nad Ovčáčkem, ale pak se ukázalo, že je to trochu jinak

09.09.2016 11:23

Pořádný trapas. Tak by bylo možné označit čtvrteční reakci aktivisty Jakuba Jandy na příspěvek, který na Facebooku zveřejnil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Janda totiž na zveřejněný citát reagoval kriticky, netuše, kdo je autorem oněch slov. Skutečnost ho nejspíš hodně překvapí.

Napálený Jakub Janda. Rozčiloval se nad Ovčáčkem, ale pak se ukázalo, že je to trochu jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie Václava Havla na budově Národního muzea

Aktivista Jakub Janda z lobbistické organizace Evropské hodnoty s téměř železnou pravidelností komentuje vyjádření a statusy prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka na Facebooku. Nejinak tomu bylo i ve čtvrtek večer, kdy Janda kriticky komentoval citát, který Ovčáček zveřejnil.

O co šlo? Jiří Ovčáček publikoval slova, která svým významem vlastně zapadají do současné politiky prezidenta Miloše Zemana a jeho názorů o tom, že se naše země nemá připoutávat k žádné velmoci, mít přátele na všech světových stranách a nebýt vůči žádnému státu v roli podřízeného, nýbrž vystupovat jako rovnocenný partner.

„Po staletích se vlastně oba naše národy napřímily samy, neopřeny o žádnou pomoc mocnějších států či velmocí. Zdá se mi, že v tom je velký mravní vklad této chvíle: skrývá v sobě naději, že napříště už nebudeme trpět komplexem těch, kteří musí trvale někomu za něco děkovat. (…) Náš stát by už nikdy neměl být přívažkem či chudým příbuzným kohokoli jiného. Musíme sice od jiných mnoho brát a mnohému se učit, ale musíme to po dlouhé době dělat zase jako jejich rovnoprávní partneři, kteří mají také co nabídnout,“ zněla slova, která se na sociální síti hradního mluvčího objevila.

„Třeba nabídnout Kremlu, že tu pro něj protlačí referendum o vystoupení ČR z EU. Dobrá práce,“ reagoval kriticky na citát Jakub Janda.

Kdy, kde a z jakých úst tato slova zazněla? Občané čerstvě svobodného Československa si je vyslechli 1. ledna 1990 z Pražského hradu v novoročním projevu. Autorem, pochopitelně, není nikdo jiný než tehdejší prezident Václav Havel. Zda by aktivista Janda reagoval stejně, i kdyby autora citátu znal, je otázkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…