Náš průmysl padá jak shnilá švestka, píše ekonom. Stala se sviňárna a my víme, kdo za to může, hodnotí ekonomický vývoj sociolog

08.10.2014 10:53

Česká ekonomika má problém, shodují se hlavní ekonom evropské sekce Úřadu vlády Aleš Chmelař, sociolog Petr Hampl a analytik finančních trhů Vladimír Pikola. Česká průmyslová výroba stejně jako ta německá poklesla, slabá data vykazuje i stavebnictví a zahraniční firmy odlévají z Česka stále více svých zisků, což vede k tomu, že chybí peníze na nová pracovní místa.

Náš průmysl padá jak shnilá švestka, píše ekonom. Stala se sviňárna a my víme, kdo za to může, hodnotí ekonomický vývoj sociolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dělnice v továrně, ilustrační foto

Analýza evropské sekce Úřadu vlády, kterou iHNED poskytl její hlavní ekonom Aleš Chmelař, uvádí, že zahraniční firmy loni z Česka do zahraničí odlily na tři sta miliard korun svých zisků. Což je údajně dvakrát tolik než před deseti lety a odpovídá to přibližně osmi procentům HDP. Ekonomika tím údajně ztrácí důležitý zdroj růstu. Chybějící peníze se prý mohly investovat a použít k vytváření nových pracovních míst.

Hampl: Vím, kdo, za tu svinárnu může

Sociolog Petr Hampl poukazuje na to, že zahraniční firmy „dotovali“ z podstatné části čeští daňoví poplatníci. Přesněji řečeno, české firmy platily daně a vláda z těchto peněz následně dotovala jejich zahraniční konkurenty. Hampl také operuje se studií ČNB, která uvádí, že tzv. podporou investice nevzniklo jediné nové pracovní místo. Proč se něco tak podle Hampla stupidního provádělo? Odpověď je prý jednoduchá: úředníci, kteří peníze přidělovali, dostali na oplátku dobrá pracovní místa u nadnárodních korporací.  

„Výhodou je, že jmenovitě víme, kdo je za tuhle sviňárnu odpovědný. Začal s tím premiér Zeman, jeho nástupci (Špidla, Grosss, Paroubek) pokračovali a zastavil to až Topolánek. A Sobotka to chce spustit znovu. Je to vzorec obvyklý ve všech západních ekonomikách. Ty politické strany, které mají plnou pusu boje proti nadnárodnímu kapitálu, mu v tichosti přihrávají nejvíc peněz. Jestli nám to pracující prokouknou, nevadí. Dovezeme si jiné voliče z ciziny,“ konstatuje Hampl na Facebooku.

Klesá průmyslová výroba, stavebnictví stagnuje

Analytik finančních trhů Vladimír Pikola v analýze posledního dění na finančních trzích pro Next Finance uvádí, že český průmysl „kopíroval“ vývoj v německé průmyslové výrobě a zaznamenal v posledních měsících pokles.

„V českém průmyslu se už zrcadlí slabší vývoj německé ekonomiky, kterou dusí strach z války na Ukrajině a vlna nových sankcí. To se už projevuje v tom, že nové zakázky ze zahraničí rostou jen o 0,7 %, zatímco z domácí ekonomiky o 2,8 %. Další měsíce budou pravděpodobně slabší,“ předpovídá Pikola.

Slabá data hlásí prý i stavebnictví a nic podle něj nenasvědčuje tomu, že by se měla jeho situace zlepšit. „Stavebnictví na tom hned tak dobře nebude. Na poptávku po nových bytech se stále čeká. Poptávka přijde, teprve až víc lidí splatí své stávající hypotéky a budou se chtít přesunout do lepšího bytu (většího, modernějšího nebo na lepším místě). K tomu všemu bude ale ještě třeba dodat optimismus a víru kupců, že byty ve své ceně v průměru už nepoklesnou. Levné hypotéky jsou sice zajímavé, ale samy o sobě nestačí k tomu, aby otočily trend na trhu nemovitostí. Náš model počítá pro rok 2014 s růstem stavebnictví o 0,5 %,“ uvádí analytik Pikola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…