Naše země byla na špičce, než jste přišli vy. Takto čelili komunisté rozohněnému čtenáři

25.04.2017 18:03

Jeden ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz se zeptal všech komunistických poslanců na vládu komunistů a na to, že v té době nás nedokázali vrátit zpět na světovou špičku, na níž byla česká vlast před druhou světovou válkou. „Nyní sice kritizujete vládu, ale nemyslíte, že komunisté svou šanci už promarnili?“ zeptal se.

Naše země byla na špičce, než jste přišli vy. Takto čelili komunisté rozohněnému čtenáři
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

„V jakémsi srovnání bylo Československo ve 30. letech zařazeno mezi bohaté země. Jenže toto hodnocení ‚kulhá na obě nohy‘. Zatímco zde panovala obrovská sociální nerovnost, miliony lidí žily v naprosté bídě (a světová hospodářská krize to ještě zintenzivnila), pár tisíc multimilionářů s obrovskými zisky z pracovně vykořisťovaných lidí, zbavených své důstojnosti, opticky posouvalo naši zemi někam, kam oko běžného člověka stejně ani nikdy nedohlédlo,“ zkonstatoval poslanec Jiří Valenta. Domnívá se, že když bychom i dnes zprůměrovali bohatství Andreje Babiše (ANO) a prodavačky v supermarketu, tak bychom se možná takto dostali opět mezi deset nejbohatších zemí světa.  

„Tyto statistiky jsou ale jen jakousi uměle vyvedenou fikcí, kterou se podprahově tlačí lidé k poslušnosti, k čemuž pomáhá i strašení komunismem (který zde ostatně nikdy nebyl). Věřím, že levice, a KSČM autentickou levicí je, šanci zcela jistě ještě nepromarnila, ostatně levicový potenciál naší společnosti je podle výzkumů 60 %, tedy značně vyšší než volební předpoklady pravice,“ dodal.

A své řekl i jeho poslanecký kolega Jiří Dolejš. „Každé hnutí, které nevzniklo jen z účelových pohnutek na jedno použití, má nějakou historii a musí se z ní poučit. Kdo zradil své občany a kývl na válku v roce 1914? Komunisté to nebyli, ti ani neexistovali. Kdo ustoupil v časech nástupu fašismu a nacismu, v době mnichovanství? Také se lze ptát, zda nebudou tyto chyby opakovány,“ vyjádřil se Dolejš. Dodal, že pokud komunistické strany před rokem 1989 propásly šanci na svoji reformu, neznamená to ale, že by dnes opakovaly staré chyby jak v oblasti politiky, tak ekonomiky.

„Náš program se pohybuje na půdě 21. století a vychází i z oné změněné historické zkušenosti. Cokoliv jiného by bylo nezodpovědné a hloupé,“ uzavřel.

Celé znění otázky: 

Kdo za to může?

vypůjčím si citaci z článku Kálese: Píše se rok 1924 a Československo je 10. nejbohatší zemí na světě. Patřili jsme mezi průmyslově nejvyspělejší země, byli jsme výkonnostně zemí srovnatelnou se Švédskem. Za námi bylo i Nizozemí nebo Německo. Konec citace. Když nad tím přemýšlím, pak přišla druhá světová a pak na téměř 50 let komunisté! To nešlo nás za tu dobu vrátit zpět na světovou špičku? Nyní sice kritizujete vládu, ale nemyslíte, že komunisté svou šanci už promarnili?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…