Návrh EK na "odzbrojení lidí" dnes odmítl výbor europarlamentu. Nesouhlasí v řadě bodů

13.07.2016 21:00

Původní návrh Evropské komise na směrnici zpřísňující podmínky pro držení střelných zbraní dnes v řadě bodů odmítl vlivný výbor europarlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele. Informoval o tom server Novinky.cz.

Návrh EK na "odzbrojení lidí" dnes odmítl výbor europarlamentu. Nesouhlasí v řadě bodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Zpravodajka materiálu, britská konzervativní europoslankyně Vicky Fordová, po hlasování uvedla, že návrh komise byl v řadě bodů velmi špatný. Proti návrhu, s jehož kompromisní podobou souhlasily už před měsícem členské země Unie, se v Česku a některých dalších státech EU zdvihl silný odpor.

  • Celý text je ZDE

„Zkusili jsme zohlednit obavy pořádkumilovných občanů,“ poznamenala Fordová. Výbor se dnes podle ní snažil zajistit, aby zákona dbalí občané nemuseli mít obavy a mohli dál pokračovat ve svých sportovních či loveckých aktivitách nebo třeba dál rekonstruovat historické bitevní scény.

„Podařilo se nám odstranit z návrhu do očí bijící nesmysly: O sbírky zbraní by tak neměla přijít muzea, neměly by být zakázány napodobeniny zbraní při filmování ani zbraně paintballové a airsoftové. Omezeni na svých právech by neměli být myslivci ani sportovní střelci,“ řekla česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO) s tím, že dnešní rozhodování výborů je ale jen jednou bitvou a válka zatím není vyhrána. Podle ní by také mělo být další projednávání návrhu zastaveno do té doby, dokud se komise nezaváže, že předloží analýzu se všemi dopady a efektivitou navrhovaných opatření.

Komise s úpravou pravidel přišla loni koncem roku, kdy se změnami pokusila reagovat na teroristické útoky v Paříži. Členské země se před měsícem přes trvající odpor ČR shodly na kompromisní podobě směrnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…