Navštívili jsme nový stát Liberland, který v Evropě založil Čech Vít Jedlička. Podívejte se, jak to tam vypadá

20.04.2015 4:52

REPORTÁŽ Přinášíme vám podrobnější informace o nově vyhlášeném a dosud ještě nikým neuznaném státu Liberland. Ten před týdnem v Evropě, mezi Chorvatskem a Srbskem, založil Vít Jedlička. ParlamentníListy.cz přinášejí fotografie z místa i názor místního člověka, který Liberlandem projíždí denně do práce.

Navštívili jsme nový stát Liberland, který v Evropě založil Čech Vít Jedlička. Podívejte se, jak to tam vypadá
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

Něco takého se v historii Evropy snad ještě nestalo. Český občan a v rámci Svobodných dlouho aktivní politik Vít Jedlička před týdnem vyhlásil vlastní stát. Po prvotních informacích se mnohým mohlo zdát, že jde o legraci, recesi nebo jen nějakou hru. Jak ale ukazuje dění dalších dnů, Jedlička, prezident Liberlandu, to myslí zcela vážně a začíná řešit konkrétní praktické věci.

Dnešní „Svobodná republika Liberland“, území o rozloze zhruba sedm kilometrů čtverečních na západním břehu Dunaje mezi Chorvatskem a Srbskem, měla být ještě před sedmi dny územím nikoho, podle mezinárodněprávní terminologie tzv. terra nullius. Tedy část země, která nepatří žádnému státu a žádný stát o území nejeví zájem.

Příjezdová cesta přes chorvatské státní lesy

Toho využil jednatřicetiletý Vít Jedlička a vyhlásil vlastní stát přijímající žádosti o občanství. Z Liberlandu by Jedlička rád vybudoval svobodnou zemi, která podle jeho slov nebude občanům komplikovat život nejrůznějšími regulacemi, směrnicemi, zákazy, ale i daněmi.

Dá se říci, že si prezident Liberlandu buduje zemi, jejíž představu dlouho hlásal coby aktivní politik Strany svobodných občanů. Jak ale řekl v jednom z rozhovorů, tato snaha se ani po letech nesetkala s úspěchem a lidé si stále volí ty samé strany, které jim komplikují život.

Důkaz, že stát bez regulací, téměř bez daní a rovněž i bez armády může fungovat a lidé v něm budou spokojení, chce Vít Jedlička na Liberlandu zjevně dokázat. A o jeho záměru v posledních dnech informují nejen česká média, ale i zpravodajské servery, časopisy a televize po celém světě. Obsáhlé rozhovory už stihl prezident Liberlandu poskytnout třeba britské BBC nebo deníku The Guardian.

Značná publicita už prakticky prvotní zmínky o existenci státu nese plody. Za necelý týden Jedlička zaznamenal téměř dvě stě tisíc registrací na oficiálních webových stránkách. Jen facebooková prezentace Liberlandu má 90 tisíc fanoušků, jejichž počet denně roste po tisících. Lidé dokonce novému státu nabízejí zbudování telekomunikační věže pro internet, solární elektrárnu a další infrastrukturu.

Část území Liberlandu nedaleko od jediného domu

Zřejmé ovšem je, že největší množství práce Jedličku s jeho týmem teprve čeká. Třeba jen příjezdová cesta do Liberlandu by mohla být problém, jak se o tom přesvědčily ParlamentníListy.cz samy. Na území nového státu totiž nejspíš vede pouze jediná, autem sjízdná cesta, která ovšem míří přes oplocené chorvatské státní lesy a loviště. Cedule při vjezdu z hlavní asfaltové silnice pak upozorňuje na zákaz vjezdu.

Pokud jde o dopravu autem, čeká představitele nového státu jednání právě s chorvatskými státními lesy. Alternativně je samozřejmě možné se do Liberlandu dostat lodí po Dunaji, což je pochopitelně mnohem komplikovanější.

Jak to v Liberlandu vypadá? Na zmiňovaných zhruba sedmi čtverečních kilometrech jsou z větší části lesy, na nichž dosud hospodařilo Chorvatsko bez ohledu na to, že se údajně k území nehlásilo. A po vykácených starých stromech ihned porost obnovovali. Část lesa je vykácená, a to především kolem jediné stavby, která se v Liberlandu nachází.

Jde o poměrně rozměrný bývalý rodinný dům, který je už třicet let prázdný. Podle informací jednoho z místních, který přes Liberland denně projíždí traktorem do práce v lese, naposledy v domě bydleli manželé Anton a Anna s dvěma dcerami, které denně na lodičce přes Dunaj jezdily do školy. Poté, co rodina dům opustila, zůstal už neobydlený. Vinu na tom zřejmě neslo i to, že šlo o jedinou stavbu v širokém okolí a veškerá občanská vybavenost byla celkem vzdálená. Cesty byly také nekvalitní. Nikoho by nejspíš nelákalo jezdit ke svému domu po lesní cestě rozorané traktory.

To všechno by se ale mělo v rámci Liberlandu změnit. Prezident Vít Jedlička chce z nového státu časem vybudovat druhý Hongkong. Zda se mu to povede, budou nadále ParlamentníListy.cz sledovat. Jedličkovi nechybí nejen nadšení, ale ani lidé. Desítky tisíc zájemců o občanství to dokazují. Liberland už lze dokonce najít i na internetových mapách Googlu. Neméně zajímavé bude pozorovat, jak se oficiální diplomatickou cestou ke vzniku Liberlandu postaví oba sousední státy, Srbsko a Chorvatsko, které bude v nejbližší době Vít Jedlička kontaktovat.

Jediná stavba, která se na území Liberlandu nachází, je třicet let opuštěná. Prý z ní po rekonstrukci bude památka

Potok zhruba uprostřed země. Na Dunaji je také malý ostrůvek s písčitou pláží

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…