Ne, ne, ne. Kdyby se dnes hlasovalo o vstupu do EU, dopadlo by to podle průzkumu úplně jinak

23.10.2015 13:25

Firma STEM zveřejnila výsledky posledního průzkumu veřejného mínění. Ptali se lidí na jejich pocity ohledně Evropské unie. Zjistili, že většina české veřejnosti je s členstvím země v EU nespokojena. A pokud by se mělo opakovat referendum o vstupu do EU v současné době, 62 procent českých občanů by bylo proti.

Ne, ne, ne. Kdyby se dnes hlasovalo o vstupu do EU, dopadlo by to podle průzkumu úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

STEM pravidelně zkoumá problematiku EU v české společnosti. Svůj výzkum tentokrát soustředila na spokojenost občanů s naším členstvím – ta je v roce 2015 zcela nejnižší od jeho počátku. V současnosti pouze 39 procent dotázaných vyjádřilo spokojenost. Nejvíce spokojeni s EU jsme byli v roce 2009, když Česká republika byla předsedající zemí. Od té doby spokojenost klesá. Největší podíl na tom má zřejmě krkolomné řešení migrační krize.

Již od počátku našeho členství pokládá STEM respondentům otázku, jak by hlasovali v případě hypotetického referenda o vstupu do EU. Zpočátku získávali obecně kladné výsledky, v roce 2011 se to však zlomilo a od té doby se více dotázaných vyjadřovalo negativně. Nyní by pro vstup do EU hlasovalo pouze 38 procent dotázaných.

Součástí výzkumu bylo i hodnocení pocitů vůči EU. Celkem dvě třetiny dotázaných vyjádřily negativní pocity vůči Evropské unii, z čehož polovina z nich má „značné obavy a očekává zhoršení situace“. Pouze třetina dotázaných má pro EU optimistické vyhlídky. Ve srovnání s výsledky z roku 2005 se jedná o velkou změnu k horšímu.

Pohled na směřování EU je také ovlivněn názorem na uprchlíky. Ti z dotázaných, kteří uvedli, že mají strach z uprchlické krize, také v 65 % případů vyjádřili obavy či mírné znepokojení z členství v EU. Naopak ti, kteří z uprchlíků strach nemají, vyjádřili negativní pocity jen v 39 % případů.

Rozdíly ve spokojenosti s členstvím také závisí na věku, vzdělání i politické orientaci. Proevropsky se častěji vyjadřovali lidé do 30 let. Obecně však spokojenost klesla u všech skupin, největší propad pak zaznamenala u středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných lidí nad 45 let.

Je také třeba zmínit, že kladně vnímají EU především voliči pravicových stran. Nejlépe ji hodnotili voliči TOP 09, z nich 59 % je spokojeno, nejhůře pak voliči KSČM, z nichž je spokojeno pouze 16 procent dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …